Koffiezet-apparaat.nl

Volautomatische koffiemachine

Een volautomatische koffiemachine is een koffiemachine die alle stappen van het bereiden van koffie automatisch uitvoert. De meeste volautomatische machines zijn voorzien van een scala aan functies, waaronder het malen van koffiebonen en het doseren van koffie. Bekijk hier de beste volautomatische koffiemachines van 2024:

Beste Volautomatische koffiemachine van 2024

1

De’Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

2

De’Longhi Magnifica ECAM 22.110SB Zilver

3

Philips 3200 EP3246/70

4

Krups EA8118

5

Krups EA8150 Zwart

Laatste update: vandaag, 22 juni 2024

Beste Volautomatische koffiemachine van 2024

1

De’Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

2

De’Longhi Magnifica ECAM 22.110SB Zilver

3

Philips 3200 EP3246/70

4

Krups EA8118

5

Krups EA8150 Zwart

Laatste update: vandaag, 22 juni 2024

Picture of Yannick
Yannick

Koffie expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een volautomatische koffiemachine zet je gemakkelijk een kopje koffie.
  • De keuze van volautomatische koffiemachines is reuze.
  • De prijs van een volautomatische koffiemachine ligt tussen de €280 tot €8000.
  • De beste volautomatische koffiemachine is de De’Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart

Hulp bij het kopen van een volautomatische koffiemachine

Een volautomatische koffiemachine, ook wel een koffiemachine, is in opkomst. Steeds meer mensen kiezen voor een koffiemachine op basis van vers gemalen bonen. Niet zo gek, de aroma van vers gemalen bonen in de ochtend is niet alleen lekker, de koffie is vaak ook intenser van smaak. Daarnaast zijn het fraaie koffiemachines en staan ze strak in vrijwel iedere keuken.

Daarnaast zijn de volautomatische koffiemachines gebruiksvriendelijk en zijn er uiteenlopende opties, zodat er voor iedere koffieliefhebber een geschikte koffiemachine te vinden is. Er is heel veel keuze uit verschillende apparaten, merken, specificaties en prijzen. De keuze loopt erg uiteen. Wat het beste bij jou past hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je budget. We kunnen je natuurlijk wel een handje op weg helpen door de specificaties, merken, modellen en voor- en nadelen van een volautomatische koffiemachine op een rij te zetten.

De beste volautomatische koffiemachines van 2024

We zijn op onderzoek uit gegaan en hebben de verschillende volautomatische koffiemachines met elkaar vergelijken. Hierbij hebben we naar de verschillende merken, modellen en specificaties gekeken. Hierbij is ook de bouwkwaliteit van groot belang, dit zegt iets over de levensduur van het apparaat. Het betreft dan de materialen die gebruikt zijn. Daarnaast speelt het gebruikersgemak ook een grote rol. Welke volautomatische koffiemachine geschikt is voor jou, hangt volledig van je persoonlijke voorkeuren af. We hebben voor jou de verschillende koffieapparaten vergeleken. Daarnaast hebben wij ook de beste volautomatische koffiemachines van 2024 voor je opgesomd:

1

Beste volautomatische koffiemachine

Voordelen Nadelen
Goedkoop
Melk stomen met stoompijp
Niet heel stevig
Erg luid
Met de De'Longhi Magnifica ECAM 20.110.B Zwart zet je gemakkelijk een espresso of koffie voor 1 of 2 personen. Je stelt de sterkte per kopje koffie in met de grote draaiknop. Zo drink je 's ochtends een sterke espresso en sluit je dag af met een milde koffie. Drink je liever een cafeïnevrije koffie? Dan zet je ook tussendoor een kopje koffie via het aparte vakje voor gemalen koffie. Ben je fan van een melkspecialiteit, zoals een cappuccino of latte macchiato? Dan schuim je zelf melk op met het stoompijpje. Wanneer er iets mis is met de koffiemachine, biedt De'Longhi in Nederland en België service aan huis aan met eigen monteurs. Snel een kopje koffie zetten met een De'Longhi volautomaat Wanneer je 2 kopjes koffie zet, maalt De'Longhi in één keer de koffiebonen fijn. Hierdoor zet je sneller 2 koffies dan bij andere merken.
2
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Melk stomen met stoompijp
Niet heel stevig
Erg luid
Met de De'Longhi Magnifica ECAM 22.110SB Zilver zet je gemakkelijk een espresso of koffie voor 1 of 2 personen. Je stelt de sterkte per kopje koffie in met de grote draaiknop. Zo drink je 's ochtends een sterke espresso en sluit je dag af met een milde koffie. Drink je liever een cafeïnevrije koffie? Dan zet je ook tussendoor een kopje koffie via het aparte vakje voor gemalen koffie. Ben je fan van een melkspecialiteit, zoals een cappuccino of latte macchiato? Dan schuim je zelf melk op met het stoompijpje. Wanneer er iets mis is met de koffiemachine, biedt De'Longhi in Nederland en België service aan huis aan met eigen monteurs. Snel een kopje koffie zetten met een De'Longhi volautomaat Wanneer je 2 kopjes koffie zet, maalt De'Longhi in één keer de koffiebonen fijn. Hierdoor zet je sneller 2 koffies dan bij andere merken.
3
Voordelen Nadelen
Melk met 1 klik
Niet heel stevig
Je kiest uit 5 verschillende koffiespecialiteiten met de Philips 3200 EP3246/70. Heb je zin in een latte macchiato, cappuccino of americano? Dan staat jouw favoriete koffiespecialiteit met één simpele druk op de knop voor je klaar. Het melkreservoir is erg onderhoudsvriendelijk. Zo spoel je de 2 onderdelen simpelweg schoon onder de kraan. Via het display met touchknoppen bedien je de machine heel gemakkelijk. De machine geeft vanzelf aan wanneer je 'm moet ontkalken én begeleidt je hierbij. Dankzij het AquaClean waterfilter komt dit niet vaak voor. Het waterfilter voorkomt namelijk voor een groot deel het ontstaan van kalkaanslag.
4
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Melk stomen met stoompijp
Niet heel stevig
Erg luid
Met de Krups EA8118 zet je gemakkelijk 2 kopjes koffie tegelijk, waarvan je de hoeveelheid, sterkte en temperatuur instelt naar jouw wens. Via de draaiknop stel je de koffiehoeveelheid in milliliters heel nauwkeurig in. De Active Speed molen maalt de bonen 20% sneller dan andere espressomachines van Krups. Zo staat een kopje koffie extra snel klaar. Heb je zin in een cappuccino? Dan gebruik je het stoompijpje om melk op te schuimen. Schenk het melkschuim in je kopje en geniet van jouw zelfgemaakte melkspecialiteit. Na iedere zetbeurt spoelt de machine de leidingen automatisch schoon. Het kalklampje gaat branden zodra de machine toe is aan een ontkalkingsbeurt. Handig, want zo vergeet je het niet.
5
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Melk stomen met stoompijp
Niet heel stevig
Erg luid
Met de compacte Krups EA8150 Zwart maak je thuis een kop koffie van versgemalen bonen. Vul eenvoudig het water- en het bonenreservoir, de machine doet het werk. Je bedient het koffiezetapparaat via het lcd-scherm waarop je de instellingen aanpast. De temperatuur is op 3 niveaus in te stellen, net zoals de maalgraad. Ook sla je hier jouw favoriete recept op, zoals een sterke espresso of een hete koffie. Met het stoompijpje top je een espresso af met melkschuim voor een zelfgemaakte cappuccino. Vul een kannetje met melk en plaats deze onder de stoompijp. Het stoom verwarmt de melk en maakt er melkschuim van. Is de machine toe aan een onderhoudsbeurt? Dan krijg je automatisch een seintje.

Voordat je een volautomatische koffiemachine koopt

De aanschafprijs van een volautomatische koffiemachine varieert van €280 tot €8000. Een prijs boven de €3000 zie je niet vaak en betreft de specialere edities van dure merken. Dat een volautomatische koffiemachine meer kwaliteit heeft bij een hogere aanschafprijs is niet gelogen. Een duurdere espressomachine levert daadwerkelijk meer op. Zo is de bouwkwaliteit beter en dus de levensduur langer, onder andere omdat het materiaal duurzamer is. Een betere bouwkwaliteit, bijvoorbeeld topklasse ten opzichte van basisklasse, levert aanzienlijk minder onderhoud op en dus minder kosten na de aanschaf. Je verdient een deel van de aankoopprijs dus ook weer terug. Een hogere prijs betekend ook meer specificaties en dus meer gebruikersgemak. Niet alle specificaties zijn even nuttig voor jou, en daarom hebben de mogelijke opties voor je op een rij gezet onder het kopje ‘specificaties’. Wel kan het je kopje koffie maken net wat makkelijker maken. Zeker als je een echte koffieliefhebber bent is het de moeite waard om de verschillende apparaten, modellen, merken en specificaties goed te vergelijken. Kies hierbij liever voor een topklasse of een middenklasse espressomachine, een basisklasse heeft namelijk een aanzienlijk lagere levensduur.  

Prijzen

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die volautomatische koffiemachines produceren en daarmee is er dus keuze uit vele merken. Bekende merken zijn onder andere DeLonghi, Jura, Krups, Melitta, Philips, Saeco en Siemens. Deze merken hebben ieder verschillende modellen en kleuren op de markt gebracht. Zo is er voor iedere koffieliefhebber wel een geschikt model aan te wijzen. De modellen verschillen behalve in kleur ook in formaat, design en specificaties. De manier waarop de koffie wordt gebrouwen is bij alle volautomatische koffiemachines hetzelfde.

Verschillende modellen

Ook binnen de volautomatische koffiemachine zijn er verschillende modellen beschikbaar. Denk hierbij aan kunststof versus metaal, kleur versus zwart, RVS of wit, rond en retro versus strak en vierkant of drukknoppen versus een display et touchscreen. Voor elke keuken en elke smaak is er een geschikt model. Naast het verschil in stijl is er ook een verschil in specificaties. Zo zijn er modellen met en zonder melkreservoir of stoompijpje. We hebben de specificaties voor je op een rij gezet onder het kopje ‘specificaties’. Bekijk alle specificaties hieronder.

Voordelen van een volautomatische koffiemachine

Het grootste voordeel van een volautomatische koffiemachine is het gebruikersgemak. Je zet met enkele drukken op een knop gemakkelijk een koffiespecialiteit. Dat men het ook wel een espressomachine noemt, zegt al iets over de soort koffie. Een volautomatische koffiemachine is namelijk bij uitstek geschikt voor verschillende koffiespecialiteiten, en als echte koffieliefhebber kun je dan ook alle kanten op. Zo hebben de meeste apparaten de functie een espresso of een koffie te zetten, maar daarnaast ook een cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd. De meeste apparaten met een stoompijpje hebben vaak ook de functie hier heet water uit te laten komen en kan de losse waterkoker dus van het aanrechtblad af, want ook deze functie is geïntegreerd.

Een ander voordeel is uiteraard de kwaliteit van de koffie. Doordat de bonen vers gemalen worden heb je altijd de luxe van een ‘vers’ kopje koffie. Als koffieliefhebber is er keuze uit een groot scala van verse bonen. De bonen wisselen in sterkte en soort boon. Zo zijn er bonen met een lichte chocolade smaak of juist een notige of rokerige smaak. Door verschillende soorten te proberen kom je erachter welke smaak het beste bij jou past. De apparaten zijn verder vaak ook naar eigen hand in te stellen.

Bij de meeste volautomatische koffiemachines kun je de hoeveelheid water in een espresso of gewone koffie bijstellen, zodat het precies naar eigen smaak afgesteld kan worden. Tenslotte zijn bonen een goedkope vorm van koffie, ondanks dat de aanschafprijs van een volautomatische koffiemachine vaak wat hoger ligt dan andere koffiemachines, scheelt het behoorlijk in prijs per kopje. De prijs per kopje is €0,10 voor koffie op basis van bonen, €0,12 voor koffie op basis van Senseo pads, €0,27 voor koffie op basis van Dolce Gusto cups en €0,40 voor koffie op basis van Nespresso cups.

Onderhoud van een volautomatische koffiemachine

Alle volautomatische koffiemachines hebben onderhoud nodig. Hiermee waarborg je de kwaliteit van je kopje koffie en de levensduur van het koffiezetapparaat. Ten eerste is het noodzakelijk de koffiemachine om de zoveel tijd te ontkalken. Het advies is om dit minimaal jaarlijks te doen, maar het liefst vaker. Je begrijpt dat hoe meer koffie je drinkt en hoe meer water er door de leidingen stroomt, hoe vaker een apparaat ontkalkt moet worden. Een volautomatische koffiemachine heeft vrijwel altijd een reinigingsalarm welke aangeeft wanneer het tijd is om de machine te ontkalken. Ontkalken kan het beste gedaan worden met een ontkalkingstablet en niet met azijn. Het is ten zeerste af te raden om azijn te gebruiken, enerzijds omdat dit schadelijk kan zijn voor bepaalde onderdelen maar anderzijds ook omdat er een kans is dat er restjes achterblijven in de slangetjes en stoompijpjes.

Daarnaast bevat de volautomatische koffiemachine ook onderdelen welke zo nu en dan afgespoeld of schoongemaakt moeten worden. Daarbij ondergaat een koffiemachine ook slijtage. Denk hierbij aan de rubberen ringen en maalschijven, maar ook de verwarmingselementen kunnen verkalken. Deze onderdelen zullen minder lang meegaan dan de espressomachine, waardoor het noodzakelijk is deze op het gegeven moment te vervangen. Bij oude rubbers is er de mogelijkheid dat er lekkage ontstaat in de espressomachine, waardoor het apparaat er zelf ook onder lijdt.

Het onderhoud is relatief eenvoudig, maar behoeft wel wat aandacht en net even wat extra werk in vergelijking met de simpelere koffiemachines. Dagelijkse aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het vullen van het waterreservoir met vers water, het lekbakje legen en na het opschuimen van melk met het stoompijpje of het aan te raden om het stoompijpje even te laten stomen in kokend water. De melkonderdelen goed afspoelen is noodzakelijk om verstopping maar ook vieze luchtjes te voorkomen. Dit geld voor een los melkreservoir, welke na gebruik afgespoeld moet worden met een sopje, maar ook voor het stoompijpje en de melkslangetjes. Melkslangetjes dienen af en toe gereinigd te worden met speciale melkreiniger welke je door de slangetjes kunt laten lopen. Zo wordt het systeem ook van binnen voldoende gereinigd.

Maandelijks onderhoud is ook nodig, dit betreft het afspoelen van de onderdelen aan de binnenkant van de machine. Vergeet daarbij niet om de opvangbakjes regelmatig te legen: het lekbakje en het bakje waar de oude koffiedik in opgevangen wordt. De meeste volautomatische koffiemachines geven het aan wanneer één van deze twee vol zit, om overstroming te voorkomen. Zo nu en dan moet ook de filter schoongemaakt worden, ook dit zal door de koffiemachine zelf aangegeven worden in de meeste gevallen. Als dat niet het geval is, is het aan te raden de filter elke maand of twee maanden te controleren.

De grotere en duurdere espressomachines hebben ook servicebeurten nodig. Dit is echter lang niet voor alle machines het geval. Tijdens de servicebeurten zullen de rubberen ringetjes die aan vervanging toe zijn vervangen worden en wordt het verwarmingselement ontkalkt. Het onderhoudsgemak van een volautomatische koffiemachine verschilt wel degelijk per prijsklasse. Een topklasse koffiemachine heeft weinig onderhoud nodig, een middenklasse al meer en een basisklasse het meeste. Op die manier verdien je dus een deel van je aankoopbedrag terug in de lagere kosten in onderhoud.

Specificaties volautomatische koffiemachine

Een volautomatische koffiemachine is één van de geavanceerdere koffiemachines. Dit houdt onder andere in dat er een flink aantal specificaties beschikbaar zijn waar men uit kan kiezen. Enkele specificaties bevinden zich op elke volautomatische koffiemachine, maar enkele bevinden zich slechts op de duurdere varianten en je zult dus moeten overwegen of je deze specificaties wel of niet wilt hebben. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de specificaties voor je op een rij gezet, inclusief voor- en nadelen.

Één- of tweekopsfunctie

Vrijwel elke volautomatische koffiemachine kan twee kopjes tegelijk zetten. Echter zijn er wel modellen waarbij dit niet gaat. Dit vergt extra handelingen bij het zetten van meerdere kopjes koffie. Echter hoeft dit geen probleem te zijn als je voornamelijk één kopje per keer zet.

Een display

Een display maakt het eenvoudiger om een kopje koffie te zetten. Het menu geeft een overzicht van de keuzeopties. De display kan in kleur zijn, tekst of tekens bevatten en wel of geen touchscreen bevallen. Een volautomatische koffiemachine heeft over het algemeen een display, maar dit geld niet voor ieder model. De koffie wordt er niet lekkerder op, maar het kan het wel gemakkelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan extra functies zoals het opslaan van een bepaalde hoeveelheid water en melk, waardoor de espressomachine jou favoriete koffie onthoud.

Type koffie of vulling

Een volautomatische koffiemachine betekend dat je deze met koffiebonen vult en deze voor je gemalen worden. Dat is het verschil tussen een vol- en halfautomatische koffiemachine. Echter zijn er ook machines waar je naast koffiebonen ook kunt kiezen voor gemalen koffie. Hiermee zet je tussendoor gemakkelijk een kopje décafé.

Heetwaterfunctie

Deze functie voorkomt dat er nog een extra waterkoker in de keuken staat. De heetwaterfunctie geeft namelijk kokend water direct uit een waterpijpje. Hiermee zet je gemakkelijk een kopje thee naast de kopjes koffie. Vaak is dit waterpijpje zowel geschikt voor een heetwaterfunctie als een stoomfunctie.

Automatisch uitschakelen

Deze functie spreekt voor zich. Het voordeel van deze functie is dat de machine niet onnodig veel energie gebruikt of zichzelf gaat reinigen of bonen gaat malen zonder dat dit nodig is. Een nadeel is dat het soms wat langer duurt voor het apparaat weer op gang is. Echter is dit niet altijd het geval, want een koffiemachine op stand-by stand moet ook eerst ‘nadenken’ en de koffieopdracht verwerken.

Methode van melk opschuimen

Er zijn 4 methodes waarop een volautomatische koffiemachine melk kan opschuimen, namelijk met een melkreservoir zonder leidingen, een melkreservoir met leiding, een melkslang en een stoompijpje. Een melkreservoir zonder leidingen betekend dat er wel een melkreservoir is, welke de melk verwarmd en/of opschuimd, maar deze niet zelf in het kopje plaatst. Dit scheelt onderhoud omdat het slangetje niet schoongemaakt hoeft te worden. Het vergt wel een extra handeling omdat je de melk zelf moet toevoegen aan het koffiekopje. Een melkreservoir met een leiding spreekt voor zich. Het reservoir verwarmt de melk en schuimt deze op, waarna de melk via de leiding in het kopje komt. Hierbij is dus meer onderhoud nodig vanwege de leiding, maar minder handelingen. Het melkslangetje plaats je direct in een pak melk. Hierbij is er ook minder onderhoud nodig. Het slangetje zal schoongemaakt moeten worden, maar er is geen melkreservoir welke schoongemaakt moet worden. Dit kan erg makkelijk zijn, ook omdat het pak melk terug kan in de koelkast en er zo geen melkreservoir is welke ook ruimte inneemt op het aanrechtblad. Tenslotte is er nog het stoompijpje. Dit laatste is een must voor de echte barista’s. Hiermee schuim je zelf de melk op en bepaal je zo zelf exact hoeveel melk, hoe warm en wat voor schuim. Mocht je dit nooit eerder gedaan hebben, dan kan dit best een uitdaging zijn. Er zijn echter veel goede en leuke instructiefilmpjes op youtube om je door de eerste periode heen te helpen. En het is echt waar: tijd en oefenen loont. De koffiespecialiteiten met melk worden er zeker lekkerder op en uiteindelijk, wanneer je het onder de knie hebt, is het weinig werk en zet je met gemak een koffie met latta-art zoals een echte bariasta dat doet. Het gemak hiervan is dat men alleen het stoompijpje hoeft schoon te maken. Deze kun je na gebruik in heet water laten doorstomen en zal afgespoeld moeten worden om verstopping te voorkomen. Verder heb je wel een goed melkkannetje nodig. Deze zijn speciaal voor deze stoompijpjes ontwikkeld en hebben de juiste formaten voor één of twee kopjes cappuccino, latte macchiato, koffie verkeerd enzovoort. Mocht je dit leuk vinden en hier voor gaan, ga dan op onderzoek uit hoe groot jou melkkannetje moet zijn. Dit hangt namelijk af van de koffiespecialiteit. Het meest handig is om er twee te hebben, zodat je zeker weet dat je de juiste variant hebt voor een bepaalde koffie.

Inhoud waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is vooral een praktische tip om op te letten. Een klein waterreservoir zorgt ervoor dat je enkele keren per dag het reservoir verwisseld. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar vergt wel extra handelingen en tijd. Mocht je nu een espressoapparaat voor een kantoor kopen, is het handig om een koffiemachine met een groter waterreservoir te kiezen, zodat je niet steeds voor een machine met een leeg waterreservoir staat. De inhoud varieert van 1,0 tot meer dan 2,5 liter. Let op: een volautomatische koffiemachine gebruikt altijd meer water dan alleen het water wat in het koffiekopje komt, het overige water gaat direct naar het lekbakje.

Inhoud melkreservoir

De inhoud van een melkreservoir varieert van 300 ml tot 1 liter. Of een groot melkreservoir gewenst is hangt af van de consumptie van koffiespecialiteiten met melk. Een groot melkreservoir voor één kopje cappuccino is niet handig, aangezien deze helemaal schoongespoeld moet worden. Voor een kantoor is het anderzijds wel handig om een groter reservoir te hebben.

Instelbare temperatuur

Wanneer de temperatuur instelbaar is heb je zelf meer invloed op de smaak van de koffie. De koffiemachine zal de temperatuur altijd binnen bepaalde grenzen houden, omdat dit de uiteindelijke smaak van de koffie behoud. Indien er gebruikersprofielen opgeslagen kunnen worden op het apparaat kan deze functie vaak toegevoegd worden.

Automatisch uitschakelen

Deze functie spreekt voor zich. Het voordeel van deze functie is dat de machine niet onnodig veel energie gebruikt of zichzelf gaat reinigen of bonen gaat malen zonder dat dit nodig is. Een nadeel is dat het soms wat langer duurt voor het apparaat weer op gang is. Echter is dit niet altijd het geval, want een koffiemachine op stand-by stand moet ook eerst ‘nadenken’ en de koffieopdracht verwerken.

Automatisch aangeven van onderhoudsbehoefte

Deze functie zit op vrijwel iedere volautomatische koffiemachine. Wel zo handig, want dan vergeet je dit niet. Hiermee voorkom je dat je de volautomatische koffiemachine teniet doet en deze onnodig gaat slijten. Het betreft het ontkalken van de machine maar soms ook het afspoelen van verschillende onderdelen. Bij de geavanceerdere apparaten (middenklasse en topklasse volautomatische koffiemachine) helpt het systeem je door de schoonmaakbeurt heen. Je krijgt aanwijzingen en dit maakt het gemakkelijk. Daarnaast neemt het machine een hop uit handen door ook zelfreinigend te zijn.

Geluidsniveau

Het geluidniveau van een espressomachine loopt uiteen. Het geluidsniveau van het zetten van een espresso varieert zo ongeveer van 59 tot 74 decibel. Wanneer een espressomachine op het kantoor staat en veelvuldig wordt gebruikt, kan het comfortabel zijn een machine aan te schaffen met een lager geluidsniveau. Het geluidsniveau zegt niets over de kwaliteit van de koffie zelf.

Kopjes warmhoudplaat

Deze functie kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld zelf de melk opschuimt, en niet wilt dat de kopjes snel afkoelen. Kopjes kunnen bewaard worden op de warmhoudplaat, wat vooral bij een espresso, welke snel afkoelt, ideaal is. Hiermee blijft de koffie langer op de juiste temperatuur.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is ingedeeld in drie mogelijkheden: basisklasse, middenklasse en topklasse. De topklasse kwaliteit is over het algemeen duurder, maar heeft ook een langere levensduur en behoeft beduidend minder onderhoud. Een betere klasse kopen heeft dus zo zijn voordelen, want het verschil in aankoopprijs verdien je (deels) terug. We leggen je uit op basis van welke specificaties de bouwkwaliteit bepaald wordt.

De bouwkwaliteit wordt bepaald aan de hand van 6 specificaties: kleurendisplay, automatische waterfilterindicator, zelfreinigende zetgroep, thermoblock verwarmingssysteem, keramische maalschijven en rsv behuizing. Hoe meer specificaties, hoe beter de bouwkwaliteit. Voor een topklasse bouwkwaliteit heeft een apparaat minimaal 70% van de specificaties nodig. Indien een espressoapparaat tussen de 50 en 70% van de specificaties bevat valt het onder de middenklasse. Een basisklasse espressomachine is dus logischerwijs een machine met minder dan 50% van deze specificaties. We raden ten alle tijden aan om minimaal een machine van een middenklasse te kopen.

Onderhoud van een volautomatische koffiemachine

Alle volautomatische koffiemachines hebben onderhoud nodig. Hiermee waarborg je de kwaliteit van je kopje koffie en de levensduur van het koffiezetapparaat. Ten eerste is het noodzakelijk de koffiemachine om de zoveel tijd te ontkalken. Het advies is om dit minimaal jaarlijks te doen, maar het liefst vaker. Je begrijpt dat hoe meer koffie je drinkt en hoe meer water er door de leidingen stroomt, hoe vaker een apparaat ontkalkt moet worden. Een volautomatische koffiemachine heeft vrijwel altijd een reinigingsalarm welke aangeeft wanneer het tijd is om de machine te ontkalken. Ontkalken kan het beste gedaan worden met een ontkalkingstablet en niet met azijn. Het is ten zeerste af te raden om azijn te gebruiken, enerzijds omdat dit schadelijk kan zijn voor bepaalde onderdelen maar anderzijds ook omdat er een kans is dat er restjes achterblijven in de slangetjes en stoompijpjes.

Daarnaast bevat de volautomatische koffiemachine ook onderdelen welke zo nu en dan afgespoeld of schoongemaakt moeten worden. Daarbij ondergaat een koffiemachine ook slijtage. Denk hierbij aan de rubberen ringen en maalschijven, maar ook de verwarmingselementen kunnen verkalken. Deze onderdelen zullen minder lang meegaan dan de espressomachine, waardoor het noodzakelijk is deze op het gegeven moment te vervangen. Bij oude rubbers is er de mogelijkheid dat er lekkage ontstaat in de espressomachine, waardoor het apparaat er zelf ook onder lijdt.

Het onderhoud is relatief eenvoudig, maar behoeft wel wat aandacht en net even wat extra werk in vergelijking met de simpelere koffiemachines. Dagelijkse aandachtspunten zijn bijvoorbeeld het vullen van het waterreservoir met vers water, het lekbakje legen en na het opschuimen van melk met het stoompijpje of het aan te raden om het stoompijpje even te laten stomen in kokend water. De melkonderdelen goed afspoelen is noodzakelijk om verstopping maar ook vieze luchtjes te voorkomen. Dit geld voor een los melkreservoir, welke na gebruik afgespoeld moet worden met een sopje, maar ook voor het stoompijpje en de melkslangetjes. Melkslangetjes dienen af en toe gereinigd te worden met speciale melkreiniger welke je door de slangetjes kunt laten lopen. Zo wordt het systeem ook van binnen voldoende gereinigd.

Maandelijks onderhoud is ook nodig, dit betreft het afspoelen van de onderdelen aan de binnenkant van de machine. Vergeet daarbij niet om de opvangbakjes regelmatig te legen: het lekbakje en het bakje waar de oude koffiedik in opgevangen wordt. De meeste volautomatische koffiemachines geven het aan wanneer één van deze twee vol zit, om overstroming te voorkomen. Zo nu en dan moet ook de filter schoongemaakt worden, ook dit zal door de koffiemachine zelf aangegeven worden in de meeste gevallen. Als dat niet het geval is, is het aan te raden de filter elke maand of twee maanden te controleren.

De grotere en duurdere espressomachines hebben ook servicebeurten nodig. Dit is echter lang niet voor alle machines het geval. Tijdens de servicebeurten zullen de rubberen ringetjes die aan vervanging toe zijn vervangen worden en wordt het verwarmingselement ontkalkt. Het onderhoudsgemak van een volautomatische koffiemachine verschilt wel degelijk per prijsklasse. Een topklasse koffiemachine heeft weinig onderhoud nodig, een middenklasse al meer en een basisklasse het meeste. Op die manier verdien je dus een deel van je aankoopbedrag terug in de lagere kosten in onderhoud.