KOFFIEZETAPPARAAT MET TIMER KOPEN

Elke ochtend vaste prik: een vers kopje koffie. Je ruikt de koffie al als je voet zet in de keuken. Het kopje verse koffie staat op je te wachten. Klinkt goed, en het is mogelijk met een koffiezetapparaat met timer. Je stelt zelf in op welk tijdstip je de koffie klaar wilt hebben staan. Wil je een koffiezetapparaat met timer kopen? Dan zijn er enkele eigenschappen waar je wel of niet voor kunt kiezen. Het aanbod is uitgebreid, dus om een goede keuze te maken zul je moeten weten waar je op moet letten en welke voorkeuren voor jou het belangrijkste zijn. We helpen je graag een handje op weg en nemen de opties met je door, zodat jij een geschikte koffiezetapparaat met timer kunt kiezen.

Een koffiezetapparaat met timer is een koffiezetapparaat met thermoskan, waar de koffie in druppelt. Dit kan koffie op basis van gemalen koffiebonen of ongemalen koffiebonen zijn. De thermoskan kan variëren in grootte en het ene koffiezetapparaat is wel in staat om de thermoskan te blijven verwarmen en de andere niet. Het aantal kopjes koffie en het gemak in gebruik verschil. We gaan dieper in op de verschillende onderdelen en leggen je uit waarom je ergens eventueel op kunt letten bij de aankoop.

VOOR- EN NADELEN VAN EEN KOFFIEZETAPPARAAT MET TIMER

De voordelen liggen voor de hand: door de timer staat er op de gewenste tijd een kopje koffie voor je klaar, welke tijd je ook prefereert. Daarbij is de bediening gemakkelijk en zet je eenvoudig meerdere kopjes koffie tegelijk (tot wel 12 kopjes). Ook is de aanschafprijs niet hoog en is de prijs per kopje koffie ook niet hoog wegens de gemalen bonen of koffiebonen. Dat is tenslotte de goedkoopste manier van koffie zetten. De modellen variëren in grootte, maar nemen vaak niet zoveel plek in als een volautomatische koffiezetapparaat.

De nadelen zijn met name dat er geen geïntegreerde melkopschuimer beschikbaar is. Hierdoor zul je de melk zelf moeten opschuimen (met de hand of met een losse melkopschuimer). Een ander nadeel is dat je niet snel één los kopje espresso zet, en de koffie altijd eerst in de kan gezet wordt en vervolgens overgeschonken moet worden. Voor sommige mensen zal het een nadeel zijn dat je, met name bij de apparaten met geïntegreerde bonenmaler, weinig kunt variëren in soort en smaak koffie, zoals dat bij Espresso, Nespresso of Krups wel kan.

TYPE KOFFIE/VULLING EN AANTAL KOPJES

Een koffiezetapparaat met timer is er in twee varianten: voor gemalen koffie of voor koffiebonen. Dit hangt af van het wel of niet aanwezig zijn van een geïntegreerde bonenmaler. Hou je van versgemalen bonen, kies dan voor een koffiezetapparaat met timer waar je koffiebonen in kunt plaatsen. De bonen worden voorafgaand aan het zetten van de koffie gemalen. Een voordeel van het gebruik van hele koffiebonen is dat de geur van gemalen koffiebonen zich door het huis verspreid. Daarbij is de koffie vaat sterker van smaak. De aankoopprijs is wel wat hoger omdat er een bonenmaler in het koffiezetapparaat verwerkt zit.

Het aantal kopjes per zetbeurt varieert van 7 tot 12 kopjes. Je kunt zelf aangeven hoeveel kopjes je wilt hebben. Zet je koffie voor een grote groep, of heeft het koffiezetapparaat met timer een warmhoudfunctie zodat je later op de dag van dezelfde zetbeurt nog een warm kopje koffie kunt pakken, dan is een grotere kan koffie nuttig. Heb je een huishouden van 2 tot 4 personen dan is een grotere kan vaak geen toegevoegde waarde en is de gemiddelde kan van 10 kopjes voldoende.

GEBRUIKSGEMAK EN PRIJS

Ook niet onbelangrijk is het gebruikersgemak van het koffiezetapparaat met timer. Zo zijn er enkele eigenschappen welke voor jou mogelijk erg nuttig zijn en het zetten van koffie nog comfortabeler en makkelijker maken. De mogelijke eigenschappen zijn: een constante zettemperatuur, thermoskan, warmhoudrooster, maataanduiding op de koffiekan, automatisch druppelstop, standby functie en permanente filter.

Een warmhoudrooster is vooral handig wanneer je meer koffie op één moment wilt zetten, maar hier later ook nog van wilt genieten. Let wel op: dit kost wat meer energie omdat de warmhoudplaat aan blijft staan. Maataanduiding op de koffiekan maakt het inzichtelijk hoeveel koffie er nog te zetten is met de koffie in de kan. Niet noodzakelijk, maar wel handig. Een automatisch druppelstop is handig om overstroming te voorkomen en zit op ieder koffiezetapparaat met een timer.

Tenslotte is er nog gebruikersgemak in de vorm van bediening. De bediening vindt plaats op basis van drukknoppen of een draaiknop. Bij vrijwel elke koffiezetapparaat met timer is de bediening eenvoudig en geminimaliseerd, dit komt onder andere omdat er geen melkschuimfunctie op het koffiezetapparaat met timer zit en je niet kunt kiezen uit verschillende koffiespecialiteiten zoals espresso of koffie, cappuccino of koffie verkeerd. Wel kun je kiezen hoe sterk de koffie moet zijn, zo creëer je zelf het perfecte kopje koffie of toch een sterkere espresso.

De aanschafprijs van een koffiezetapparaat is niet extreem hoog en varieert van €50 tot €150. Hoe meer opties en hoe duurzamer het materiaal (denk aan metaal in plaats van kunststof), hoe duurder het koffiezetapparaat.

ANDERE KOFFIEZETAPPARATEN?

Er zijn verscheidende soorten koffiezetapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je een echte koffieliefhebber bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat. De verschillende apparaten zijn: de (volautomatische) koffiemachine, het filter koffiezetapparaat, het Dolce Gusto apparaat, het Senseo apparaat, een piston koffiemachine en tenslotte een Nespresso apparaat.

De apparaten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de manier van koffie zetten. Het ene koffiezetapparaat vergt meer handelingen dan de andere. Daarbij is de soort koffie anders: op basis van pads, uit cups of van (vers) gemalen bonen. Ook maakt het qua kosten uit voor welk apparaat je kiest. Wanneer je op de kosten wilt letten, en een echte koffiedrinker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de kosten van een kopje koffie. De aanschafkosten van het ene koffiezetapparaat kan namelijk lager zijn, maar daarbij kunnen de kosten per kopje koffie vele malen hoger liggen. Tenslotte, vooral bij koffieliefhebbers, is vooral de kwaliteit van het apparaat en de koffie van belang. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je aankoop. We hebben voor jou bij elk apparaat onderzoek gedaan naar de aanschafprijs, prijs per kopje koffie, de gebruiksvriendelijkheid en zo de voor- en nadelen op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.