LEVENSDUUR VAN EEN VOLAUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE

De gemiddelde levensduur van een volautomatische koffiemachine is ongeveer 6,2 jaar. Ben je op zoek naar een nieuwe volautomatische koffiemachine, dan komen er veel vragen naar boven. Zo wil je geen geld uitgeven aan een volautomatische koffiemachine die het na 1 of 2 jaar al begeeft. Om te bepalen wat de levensduur van een koffiezetapparaat is, is het belangrijk naar verschillende aspecten te kijken. Deze aspecten zijn het type koffiemachine, de bouwkwaliteit van de koffiemachine, het onderhoud van de koffiemachine, de mate waarin de koffiemachine gebruikt wordt en, jawel, de prijs van de koffiemachine. We gaan op alle drie de onderdelen in en leggen uit hoe dit werkt.

Het type koffiemachine is erg van belang. Om je een indruk te geven zetten we de gemiddelde levensduur van een aantal apparaten op een rij. Een Dolce Gusto gaat gemiddeld 2 tot 3 jaar mee, een Nespresso machine 4,4 jaar en een volautomatische koffiemachine het langst, namelijk 6,2 jaar. Uit een enquête bij koffiedrinkers is gebleken dat de mensen met een volautomatische koffiemachine deze gemiddeld 3 tot 5 jaar bezitten. Dat een koffiemachine vervangen wordt betekend niet dat deze kapot is, veel mensen vervangen de koffiemachine ook voor een ander model vanwege de voorkeur voor een andere variant van koffie. Toch blijkt dat mensen het langste plezier hebben van een volautomatische koffiemachine.

INVLOED VAN BOUWKWALITEIT OP LEVENSDUUR KOFFIEMACHINE

De bouwkwaliteit van een koffiemachine is van belang voor de levensduur. Hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer de levensduur. Dit heeft onder andere te maken met de gebruikte materialen. Een volautomatische koffiemachine met goede bouwkwaliteit heeft RVS behuizing en keramische maalschijven. Door het gebruik van deze materialen is er minder kans op schade en slijtage en gaan de onderdelen langer mee. Ditzelfde geldt voor het zelfreinigende onderdeel van een volautomatische koffiemachine met goede bouwkwaliteit. Door de zelfreinigende zetgroep wordt de zetgroep grondig gereinigd met een precies goed afgestelde watertemperatuur en een geschikt schoonmaakmiddel.

De bouwkwaliteit wordt ingedeeld in drie groepen: de topklasse, de middenklasse en de basisklasse. De specificaties waar men op let is het materiaal van de behuizing (RVS of niet), het materiaal van de maalschijven (keramisch of metaal) en de aanwezigheid van een automatische waterfilterindicator, een zelfreinigende zetgroep, een thermoblock verwarmingssysteem en een kleurendisplay. Voldoet een volautomatische koffiemachine aan minder dan de helft van deze specificaties, dan is dit een koffiemachine met een basisklasse bouwkwaliteit. Tussen de 50 en 70 procent van de specificaties valt een volautomatische koffiemachine binnen de middenklasse. Boven de 70 procent is het een koffiemachine met een topklasse kwaliteit. Het is aan te raden, om voor een goede levensduur, altijd een topklasse te kopen. Echter kunnen budget en mogelijke andere voorkeuren ervoor zorgen dat dit niet mogelijk is. In dat geval zal een middenklasse bouwkwaliteit over het algemeen alsnog een langere levensduur hebben dan een basisklasse.

INVLOED VAN ONDERHOUD OP LEVENSDUUR

Onderhoud is erg belangrijk, niet alleen voor de kwaliteit van de koffie, maar ook voor het behoud van de espressomachine zelf. Zo kan het nalaten van onderhoud leiden slijtage en uiteindelijk dermate beschadigde onderdelen dat de koffiemachine ermee stopt. Om slijtage te voorkomen is het belangrijk om de volautomatische koffiemachine zo nu en dan grondig schoon te maken. Vrijwel alle volautomatische koffiemachines bezitten tegenwoordig over een schoonmaak indicator en sommige zelfs over een zelfreinigende zetgroep. Het is hierbij van belang om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Het is bijvoorbeeld af te raden om schoonmaakazijn te gebruiken omdat dit bepaalde onderdelen mogelijk kan beschadigen.

Naast het grondige onderhoud heeft een volautomatische koffiemachine ook kleiner onderhoud nodig. Af en toe ontkalken en de melkopschuimer doorspoelen met kokend water hoort hierbij en is zeker niet overbodig. Hiermee voorkom je verstoppingen en slijtage aan de binnenkant van de koffiemachine welke de levensduur erg kunnen verkorten.

CONCLUSIE: HOELANG GAAT EEN KOFFIEMACHINE MEE?

Zoals je al weet is de gemiddelde levensduur van een volautomatische koffiemachine ongeveer 6,2 jaar. Dit is gebaseerd op de volautomatische koffiemachines welke op dit moment te koop zijn. De levensduur zal korter zijn als je de volautomatische koffiemachine enkele jaren geleden hebt gekocht. Echter hoeft dit niet veel te verschillen. Dat de bouwkwaliteit, de mate van gebruik, de prijs en het onderhoud van belang zijn is logisch, maar de invloed hiervan verschilt per koffiemachine. Het is niet eenduidig te noemen wat de levensduur zal zijn van een bepaalde volautomatische koffiemachine, omdat al deze factoren een rol spelen.

HOEVEELHEID KOFFIE

De hoeveelheid koffie die je zet met de volautomatische koffiemachine is natuurlijk ook van belang. Gebruik je het apparaat alleen in het weekend, dan heb je een andere levensduur dan wanneer het apparaat 8 koppen koffie per dag zet. Hoe meer koffie er gezet wordt, hoe eerder de koffiemachine vervangen moet worden. Dat heeft simpelweg met slijtage wegens gebruik te maken. Slijtage en gebruik is een belangrijk element in de levensduur van een koffiemachine.

PRIJS KOFFIEMACHINE

De prijs van de koffiemachine heeft ook te maken met de levensduur. Het is niet zo dat de levensduur van elk duurder apparaat hoger is, maar over het algemeen hebben de apparaten met een hogere aanschafprijs wel een betere bouwkwaliteit en meer functies zoals een schoonmaakindicator, zelfreinigende functies en betere kwaliteit behuizing en onderdelen. Een koffieapparaat onder de 200 euro heeft zeker een minder lange gemiddelde levensduur dan een koffieapparaat boven de 300 euro.

ANDERE KOFFIEZETAPPARATEN?

Er zijn verscheidende soorten koffiezetapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je een echte koffieliefhebber bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat. De verschillende apparaten zijn: de (volautomatische) koffiemachine, het filter koffiezetapparaat, het Dolce Gusto apparaat, het Senseo apparaat, een piston koffiemachine en tenslotte een Nespresso apparaat.

De apparaten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de manier van koffie zetten. Het ene koffiezetapparaat vergt meer handelingen dan de andere. Daarbij is de soort koffie anders: op basis van pads, uit cups of van (vers) gemalen bonen. Ook maakt het qua kosten uit voor welk apparaat je kiest. Wanneer je op de kosten wilt letten, en een echte koffiedrinker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de kosten van een kopje koffie. De aanschafkosten van het ene koffiezetapparaat kan namelijk lager zijn, maar daarbij kunnen de kosten per kopje koffie vele malen hoger liggen. Tenslotte, vooral bij koffieliefhebbers, is vooral de kwaliteit van het apparaat en de koffie van belang. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je aankoop. We hebben voor jou bij elk apparaat onderzoek gedaan naar de aanschafprijs, prijs per kopje koffie, de gebruiksvriendelijkheid en zo de voor- en nadelen op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.