Koffiezet-apparaat.nl

Nespresso apparaat vergelijken

Voordat je een Nespresso apparaat aanschaft is het handig om hem te vergelijken ten opzichte van andere modellen. Maar waar moet je op vergelijken? Hieronder hebben we de 10 belangrijkste criteria genoteerd:
Picture of Yannick
Yannick

Koffie expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Er zijn 9 verschillende Nespresso modellen waar je uit kunt kiezen.
  • Kies hoeveel kopjes je per zetbeurt wilt zetten.
  • Let daarnaast nog op 8 andere criteria, hieronder beschreven.

Hoe vergelijk je een Nespresso apparaat?

Je bent opzoek naar een nieuwe koffiemachine en het aanbod op internet is overweldigend. De hoeveelheid en soorten koffiemachines is enorm. Kies je voor een Nespresso apparaat, dan is het aanbod al wat beperkter, maar nog steeds is er variatie. Of je nu wel of niet zeker weet dat het een Nespresso apparaat gaat worden, het is ten alle tijden handig om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe Nespresso apparaat. Want ook al kennen we allemaal de bekende Nespresso machine al, welke eigenschappen zijn nu echt van belang? En is een hogere aanschafprijs altijd beter? Waar moet je nu echt op letten als je een Nespresso apparaat wilt vergelijken? Wij zetten de meest belangrijke onderdelen voor je op een rij, zodat je weet waar je op kunt letten en waarom.

Verschillende modellen

De beschikbare modellen zijn erg variabel. Het ene model is zeker het andere niet. Elk model heeft bepaalde specificaties en is geschikt voor een klein of groter huishouden of voor de espresso of juist cappuccino liefhebber. De modellen zien er dus niet alleen anders uit, maar hebben ook andere functies. De beschikbare modellen zijn de Nespresse Expert, de Nespresso Citiz, de Nespresso Essenza mini, de Nespresso Inissia, de Nespresso lattissima en de Nespresso Pixie. Naast deze modellen zijn er ook modellen gemaakt in samenwerking met andere merken, waaronder Magimix, Kitchenaid en Krups. Deze iconische modellen zijn vaak beschikbaar in mindere mate en in minder kleuren. De modellen verschillen in model, grootte en functies, maar het systeem achter het kopje koffie is in elk model hetzelfde.

Aantal kopjes per zetbeurt

Het aantal kopjes per zetbeurt varieert. De meeste Nespresso modellen zijn in staat één kopje per zetbeurt te zetten, echter zijn er ook modellen waarbij er twee kopjes tegelijk gezet kunnen worden. Meerdere kopjes tegelijk zetten is wel zo handig voor grote groepen, maar mocht dit vrijwel nooit het geval zijn en vindt je het geen probleem om twee kopjes achter elkaar te zetten, dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

Bediening

Een Nespresso machine heeft geen groot display en wordt bij alle modellen bedoeld door midden van druk- of touchknoppen. Dit geeft de machine een minimalistisch en tegelijkertijd retro uiterlijk. Daarbij scheelt het in de grootte van het apparaat aangezien er geen icoontjes en teksten op een display weergegeven hoeven te worden. Alleen de Lattissima One, Touch en Pro hebben touch knoppen. De Nespresso Inissa, Essenza mini, Pixie, CitiZ, Prodigio en Expert hebben drukknoppen.

Inhoud waterreservoir

Wat veel mensen niet meteen bedenken is dat het waterreservoir ook een variabele inhoud kan hebben, de Nespresso machine op basis hiervan vergelijken en uitkiezen lijkt niet voor de hand liggend, maar kan erg handig zijn. De inhoud van het waterreservoir varieert van 0,6 tot 2 liter. Zo is er voor iedere situatie wel een geschikte Nespresso. Voor op het kantoor, waar aan de lopende band Nespresso gedronken wordt, is een Nespresso apparaat met een groter waterreservoir wel zo handig. Thuis voldoet een kleiner waterreservoir waarschijnlijk ook.

Melkopschuimer

De meeste Nespresso apparaten hebben geen melkopschuimer aan het apparaat vast zitten. Wel zijn er losse melkopschuimers te koop voor als je deze niet dagelijks wilt gebruiken en je de ruimte op het aanrecht wilt beperken. Echter zijn er enkele modellen met melkopschuimfunctie, namelijk de Lattissima One, de Lattissima Touch en de Latissima Pro. Deze melkopschuimer schuimt het melk zelf op, je hoeft dus zelf geen barista te zijn om een lekker kopje cappuccino of latte machiatto te maken. Wel zo gemakkelijk. De prijs wordt wel hoger door een aanvullende melkopschuimer, gebruik je deze dus niet, dan is het een overbodige luxe waar je wel extra geld voor betaald en extra ruimte voor inlevert.

Inhoud melkopschuimer

De inhoud van het melkreservoir is vaak klein. Andere koffiezetapparaten hebben vaak een groter melkreservoir. Het unieke uiterlijk van een Nespresso apparaat straalt elegantie uit wegens het kleine formaat en de minimalistische vormgeving. Je kunt je voorstellen dat een groot melkreservoir hier niet bij past. De inhoud van een melkreservoir vergelijken is echter erg nuttig wanneer je weet dat hier veelvuldig gebruik van gemaakt zal worden. Er zijn namelijk enkele modellen met een melkreservoir waarbij de inhoud varieert van 0,12 tot 0,5 liter.

Opvangbak capsules

De opvangbak voor capsules kan ook variëren in grootte. Dit is niet het meest belangrijke onderdeel van de Nespresso machine en je toekomstige Nespresso op basis hiervan vergelijken en kiezen hoeft niet altijd nuttig te zijn. Echter, het kan frustrerend zijn om deze vaak te legen bij veelvuldig gebruik. In dat geval is het handig om te kijken naar een groter opvangbakje. Het opvangbakje varieert van 6 capsules bij de Nespresso Essenza mini tot 15 capsules bij de Nespresso Prodigio en Nespresso Lattissima Pro.

Koffiespecialiteiten

Ben je een echte koffie fanaat, dan is het handig om de Nespresso machine te vergelijken op basis van de koffiespecialiteiten. Niet elk apparaat kan namelijk elke soort koffie zetten. Geniet je het meest van een kopje espresso of lungo, dan kun je elk koffiezetapparaat kiezen. Gaat je voorkeur uit naar een ristretto, dan kies je voor een Prodigio of een Expert. Een americano, een grotere variant, aangelengd met meer water, is alleen beschikbaar bij de Expert. De melkspecialiteiten kan men alleen zetten met de, het zit hem al in de naam, Lattissima modellen. Dit betreft de Lattissima One, Touch en Pro. Deze modellen kunnen een cappuccino en een latte macchiatto zetten door de ingebouwde melkopschuimer. Door zelf een melkopschuimer aan te schaffen kun je met de andere modellen ook koffiespecialiteiten met melk maken.

Onderhoud

Het onderhoud van de Nespresso machines vergelijken is lastig, want dit hangt vooral af van je eigen gebruik. Hoe meer koffie je drinkt, hoe vaker deze ontkalkt moet worden. Ditzelfde geldt voor de melkopschuimer, het melkreservoir zal na gebruik schoongemaakt moeten worden. Echter is er wel een functie welke handig is om toch te vergelijken: het wel of niet aangeven of het apparaat ontkalkt moet worden. Enkele modellen geven dit zelf aan, andere modellen niet. De modellen die dit wel aangeven zijn de Nespresso CitiZ, de Nespresso Prodigo, de Nespresso Expert, de Lattissimo One en de Lattissimo Pro. Alle andere modellen moeten wel ontkalkt worden, maar geven dit niet aan door middel van een lampje.

Andere koffiemachines

De ene Nespresso machine vergelijken met de andere is nuttig wanneer je zeker weet dat je een Nespresso machine wilt aanschaffen. Ben je hier niet zo zeker van? Dan is het handig om de Nespresso machine te vergelijken met andere koffiezetapparaten. Een aantal eigenschappen welke specifiek voor Nespresso zijn is het gebruik van cups en de kleinere (italiaanse) koffiehoeveelheden. De Nespresso apparaten hebben daarbij ook bijzondere presentatiedozen om de koffie te presenteren, zo kan je kiezen uit een overzichtelijke en uitgebreide selectie van verschillende koffiesmaken. Daarnaast hoef je niet persee de koffiecups van Nespresso zelf te gebruiken, huismerken voldoen ook aan het juiste formaat. Zo kun je zelf de geschikte smaak en prijs kiezen.