Koffiezet-apparaat.nl

Piston koffiemachine

Een piston koffiemachine is een type koffiemachine dat gebruik maakt van een zuiger of piston om koffie te zetten. Zo kun je zelf handmatig de smaak van de koffie bepalen. Bekijk hier de beste piston koffiezetapparaten van 2024:

Beste Piston koffiemachine van 2024

1

De’Longhi EC685.R Dedica Rood

2

De’Longhi EC685.BK Dedica Zwart

3

De’Longhi EC685.M Dedica Zilver

4

Sage Barista Express Stainless Steel

5

Sage the Barista Pro Black Truffel

Laatste update: vandaag, 18 maart 2024

Beste Piston koffiemachine van 2024

1

De’Longhi EC685.R Dedica Rood

2

De’Longhi EC685.BK Dedica Zwart

3

De’Longhi EC685.M Dedica Zilver

4

Sage Barista Express Stainless Steel

5

Sage the Barista Pro Black Truffel

Laatste update: vandaag, 18 maart 2024

Yannick
Yannick

Koffie expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een piston koffiemachine bepaal je handmatig de smaak van de koffie.
  • Met een piston koffiemachine zet je professionele kopjes koffie.
  • De prijs van een piston koffiemachine ligt tussen de tussen de 90 en 1800 euro.
  • De beste piston koffiemachine is de De’Longhi EC685.R Dedica Rood

Hulp bij het kopen van een piston koffiemachine

Een piston koffiemachine wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt in de betere koffieshops. Koffie van goede kwaliteit kan ook gewoon thuis gezet worden. Met een piston koffiemachine haal je de professionele koffie in huis. Niet zo gek dus dat de piston machines steeds populairder worden en ook de consumentenmarkt veroveren. Een professionele koffiemachine is behoorlijk aan de prijs en bovendien veel te groot voor een keuken. Een piston koffiemachine is er tegenwoordig ook in kleiner formaat, met veel verschillende opties, zodat er voor ieder huishouden een geschikt model is. Ook de prijs varieert, zodat er ook budget modellen te koop zijn.

Een piston koffiemachine is een halfautomatische koffiemachine, en de naam zegt het al: deze machine neemt een gedeelte van het werk uit handen, maar laat ook een stukje werk over voor de echter koffieliefhebber. Anders dan bij een volautomatische koffiemachine moeten bij dit apparaat de bonen apart gemalen worden. Het voordeel van een piston koffiemachine is dat je als koffieliefhebber meer invloed hebt om de koffie. Je bent zelf bewust bezig met het maken van de koffie, wat echter koffieliefhebbers erg aanspreekt: je hebt de kwaliteit en smaak van je koffie volledig in eigen hand. Daarbij hebben de meeste piston machines een melkopschuimmethode, ofwel een melkreservoir of een stoompijpje, om ook de lekkerste koffie specialiteiten te maken. Daarnaast heb je als koffieliefhebber de kans om verschillende bonen te proberen, omdat deze afwisselend toegevoegd kunnen worden in de piston. Een piston koffiemachine compacter dan een volautomatische koffiemachine. Daarbij kunnen alle koffiesoorten gemaakt worden met een piston machine, van een espresso tot een latte macchiato.

De beste Piston machines van 2024

We zijn op onderzoek uit gegaan en hebben een selectie gemaakt van de beste piston machines. Deze zijn geselecteerd op basis van de specificaties, het gebruiksgemak, de reviews, de kwaliteit en de prijs. De prijs-kwaliteit verhouden is hierbij erg belangrijk. We hebben niet geselecteerd op model of uiterlijk, omdat we dit een persoonlijke voorkeur vinden. Om je een handje op weg te helpen in het internetgeweld aan koffiemachines, hebben we hier de beste piston machines van 2024 voor je op een rij gezet:

Voordelen Nadelen
Goedkoop
Geen bonenmaler inbegrepen
Geen drukmeter
Beschikt niet over opbergvak
Basisklasse bouwkwaliteit
De De'Longhi EC685.R Dedica Rood neemt met zijn smalle formaat weinig ruimte in beslag op jouw keukenblad. Je zet 2 espresso's tegelijkertijd met de dubbele filterhouder. Heb je aan 1 espresso genoeg? Gebruik dan het bakje voor de enkele filterhouder. Je verwarmt de kopjes voor op de warmhoudplaat. Met de stoompijp schuim je melk op voor een cappuccino of een latte macchiato. De dubbele lekbak is speciaal ontworpen voor het plaatsen van lage én hoge mokken. Wil je ruimte vrij maken voor een glas voor een latte macchiato? Dan neem je gemakkelijk de bovenste laag van de lekbak weg. Wanneer je`s ochtends weinig tijd hebt gebruik je ook ESE servings in deze espressomachine. Hiermee zet je snel en gemakkelijk een kop koffie met een koffiepad. LET OP: het kost tijd en geduld om te leren hoe je smaakvolle koffie zet met een pistonmachine, dit gaat veel minder gemakkelijk dan bij een volautomatische espressomachine.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Geen bonenmaler inbegrepen
Geen drukmeter
Beschikt niet over opbergvak
Basisklasse bouwkwaliteit
De De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart neemt met zijn smalle formaat weinig ruimte in beslag op jouw keukenblad. Je zet 2 espresso's tegelijkertijd met de dubbele filterhouder. Heb je aan 1 espresso genoeg? Gebruik dan het bakje voor de enkele filterhouder. Je verwarmt de kopjes voor op de warmhoudplaat. Met de stoompijp schuim je melk op voor een cappuccino of een latte macchiato. De dubbele lekbak is speciaal ontworpen voor het plaatsen van lage én hoge mokken. Wil je ruimte vrij maken voor een glas voor een latte macchiato? Dan neem je gemakkelijk de bovenste laag van de lekbak weg. Wanneer je`s ochtends weinig tijd hebt gebruik je ook ESE servings in deze espressomachine. Hiermee zet je snel en gemakkelijk een kop koffie met een koffiepad. LET OP: het kost tijd en geduld om te leren hoe je smaakvolle koffie zet met een pistonmachine, dit gaat veel minder gemakkelijk dan bij een volautomatische espressomachine.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Geen bonenmaler inbegrepen
Geen drukmeter
Beschikt niet over opbergvak
Basisklasse bouwkwaliteit
De De'Longhi EC685.M Dedica Zilver neemt met zijn smalle formaat weinig ruimte in beslag op jouw keukenblad. Je zet 2 espresso's tegelijkertijd met de dubbele filterhouder. Heb je aan 1 espresso genoeg? Gebruik dan het bakje voor de enkele filterhouder. Je verwarmt de kopjes voor op de warmhoudplaat. Met de stoompijp schuim je melk op voor een cappuccino of een latte macchiato. De dubbele lekbak is speciaal ontworpen voor het plaatsen van lage én hoge mokken. Wil je ruimte vrij maken voor een glas voor een latte macchiato? Dan neem je gemakkelijk de bovenste laag van de lekbak weg. Wanneer je`s ochtends weinig tijd hebt gebruik je ook ESE servings in deze espressomachine. Hiermee zet je snel en gemakkelijk een kop koffie met een koffiepad. LET OP: het kost tijd en geduld om te leren hoe je smaakvolle koffie zet met een pistonmachine, dit gaat veel minder gemakkelijk dan bij een volautomatische espressomachine.
Voordelen Nadelen
Bonenmaler inbegrepen
Beschikt over drukmeter
Beschikt over opbergvak
Topklasse bouwkwaliteit
Met de Sage Barista Express Stainless Steel zet je een espresso van versgemalen koffiebonen en schuim je melk op de juiste temperatuur op. De melkkan meet de temperatuur van de melk tijdens het opschuimen en kleurt groen wanneer de melk de juiste temperatuur bereikt. Hierdoor ben jij verzekerd van een goede kwaliteit melkschuim, zonder verbrande smaak. Je maalt de koffiebonen vlak voordat je de koffie zet. Zo is jouw kopje koffie niet alleen kakelvers, maar krijg je ook een rijke en volle smaak. Het bonenreservoir heeft ruimte voor 250 gram koffiebonen en maalt deze via 16 verschillende maalstanden fijn. De machine maalt en doseert de koffiebonen in de filterdrager. Hierna druk jij alleen nog de gemalen koffiebonen aan met de losse tamper. Topklasse bouwkwaliteit Voor deze pistonmachine zijn duurzame onderdelen gebruikt. Met de zware, rvs behuizing en de antislipvoetjes blijft de koffiemachine stevig op je aanrecht staan tijdens het koffiezetten. Let op: het kost tijd en geduld om te leren hoe je smaakvolle koffie zet met een pistonmachine. Dit gaat minder gemakkelijk dan bij een volautomatische espressomachine.
Voordelen Nadelen
Bonenmaler inbegrepen
Heeft een display
Beschikt over opbergvak
Topklasse bouwkwaliteit
Geen drukmeter
De Sage the Barista Pro Black Truffel heeft een ingebouwde bonenmaler met een automatische maling en dosering. Zo valt er precies genoeg koffie in de filterdrager voor het zetten van een smaakvolle espresso of lungo. Als je bezoek hebt, zet je ook 2 koppen koffie tegelijk. De koffie verbrandt niet dankzij de nauwkeurige PID temperatuurmeter, die voor een constante zettemperatuur zorgt. Via het display en de bedieningsknoppen bedien je deze espressomachine heel gemakkelijk. Je schuimt melk op als een echte barista met de krachtige stoompijp. Hoeveel melkschuim je maakt, bepaal je zelf. Zo maak je elke keer weer een ander koffierecept. Voel aan de buitenkant van het rvs melkkannetje of de melk de juiste temperatuur heeft en schenk het dan in jouw kopje. LET OP: het kost tijd en geduld om te leren hoe je smaakvolle koffie zet met een pistonmachine, dit gaat veel minder gemakkelijk dan bij een volautomatische espressomachine.

Voordat je een piston koopt

Een piston machine wordt inmiddels door verschillende merken uitgebracht. De merken hebben verschillende modellen en verschillen daarnaast ook in specificaties, vermogen, kwaliteit en prijs. We geven verder op deze pagina nog extra tips over het gebruik, de onderhoud en andere elementen waar je op moet letten bij de aanschaf van een piston koffiemachine.

Prijzen

De aankoopprijs van een piston koffiemachine ligt gemiddeld hoger dan van een koffiefilter apparaat of een senseo apparaat. Echter kan dit erg variëren, afhankelijk van de specificaties, het vermogen, het merk en het model. De prijs ligt gemiddeld tussen de 90 en 1800 euro. Een duurdere piston koffiemachine hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit veel beter is, maar over het algemeen hebben de duurdere machines meer specificaties. Een voordeel aan een piston koffiemachine is dat de prijs van de koffie per kopje beduidend lager is dan bij een senseo of nespresso apparaat.

Verschillende modellen

Een piston koffiemachine is over het algemeen een apparaat met een professioneel uiterlijk. De koffiemachine straalt uit dat de koffie van een bepaalde kwaliteit is. Nu zijn er bepaalde merken met speciale modellen en kleuren, welke extra mooi staan op het aanrecht in een keuken. Denk hierbij aan de piston koffiemachines van de’longhi, kitchenaid artisan, francis francis illy en quick mill welke naast zwart en wit ook verschillende kleuren hebben zoals koper, brons, blauw, groen en rood. Daarnaast zijn er naast de standaard modellen ook meer retro modellen.

Specificaties piston koffiemachine

Een piston machine kies je omdat je van koffie van kwaliteit houdt en je niet te lui bent om zelf ook een handeling te verrichten voor de goede koffie. Echter zijn er binnen het assortiment aan piston koffiemachines nog aardig wat verschillen. Zo zijn er verschillende specificaties welke wel of niet op een apparaat zitten, en het is handig om erover na te denken welke specificaties jij wel of niet nodig vindt voor het kopen van een piston koffiemachine. Je koopt de koffiemachine voor een langere periode en wilt er optimaal van kunnen genieten met zoveel mogelijk gebruiksgemak. Om je een handje op weg te helpen hebben we de specificaties op een rij gezet.

Één- of tweekopsfunctie

Een piston koffiemachine is vaak geschikt voor het zetten van twee kopjes koffie tegelijk. Echter zijn er ook modellen waarbij je slechts één kopje koffie tegelijk kunt zetten. Mocht dit niet gewenst zijn, is het handig om hier op te letten bij de aankoop van een piston koffiemachine.

Een display

Een display maakt het eenvoudiger om een kopje koffie te zetten. Het menu geeft een overzicht van de keuzeopties. De display kan in kleur zijn, tekst of tekens bevatten en wel of geen touchscreen bevallen. Een volautomatische koffiemachine heeft over het algemeen een display, maar dit geld niet voor ieder model. De koffie wordt er niet lekkerder op, maar het kan het wel gemakkelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan extra functies zoals het opslaan van een bepaalde hoeveelheid water en melk, waardoor de espressomachine jou favoriete koffie onthoud.

Type koffie of vulling

Een volautomatische koffiemachine betekend dat je deze met koffiebonen vult en deze voor je gemalen worden. Dat is het verschil tussen een vol- en halfautomatische koffiemachine. Echter zijn er ook machines waar je naast koffiebonen ook kunt kiezen voor gemalen koffie. Hiermee zet je tussendoor gemakkelijk een kopje décafé.

Heetwaterfunctie

Deze functie voorkomt dat er nog een extra waterkoker in de keuken staat. De heetwaterfunctie geeft namelijk kokend water direct uit een waterpijpje. Hiermee zet je gemakkelijk een kopje thee naast de kopjes koffie. Vaak is dit waterpijpje zowel geschikt voor een heetwaterfunctie als een stoomfunctie.

Automatisch uitschakelen

Deze functie spreekt voor zich. Het voordeel van deze functie is dat de machine niet onnodig veel energie gebruikt of zichzelf gaat reinigen of bonen gaat malen zonder dat dit nodig is. Een nadeel is dat het soms wat langer duurt voor het apparaat weer op gang is. Echter is dit niet altijd het geval, want een koffiemachine op stand-by stand moet ook eerst ‘nadenken’ en de koffieopdracht verwerken.

Methode van melk opschuimen

Er zijn 4 methodes waarop een volautomatische koffiemachine melk kan opschuimen, namelijk met een melkreservoir zonder leidingen, een melkreservoir met leiding, een melkslang en een stoompijpje. Een melkreservoir zonder leidingen betekend dat er wel een melkreservoir is, welke de melk verwarmd en/of opschuimd, maar deze niet zelf in het kopje plaatst. Dit scheelt onderhoud omdat het slangetje niet schoongemaakt hoeft te worden. Het vergt wel een extra handeling omdat je de melk zelf moet toevoegen aan het koffiekopje. Een melkreservoir met een leiding spreekt voor zich. Het reservoir verwarmt de melk en schuimt deze op, waarna de melk via de leiding in het kopje komt. Hierbij is dus meer onderhoud nodig vanwege de leiding, maar minder handelingen. Het melkslangetje plaats je direct in een pak melk. Hierbij is er ook minder onderhoud nodig. Het slangetje zal schoongemaakt moeten worden, maar er is geen melkreservoir welke schoongemaakt moet worden. Dit kan erg makkelijk zijn, ook omdat het pak melk terug kan in de koelkast en er zo geen melkreservoir is welke ook ruimte inneemt op het aanrechtblad. Tenslotte is er nog het stoompijpje. Dit laatste is een must voor de echte barista’s. Hiermee schuim je zelf de melk op en bepaal je zo zelf exact hoeveel melk, hoe warm en wat voor schuim. Mocht je dit nooit eerder gedaan hebben, dan kan dit best een uitdaging zijn. Er zijn echter veel goede en leuke instructiefilmpjes op youtube om je door de eerste periode heen te helpen. En het is echt waar: tijd en oefenen loont. De koffiespecialiteiten met melk worden er zeker lekkerder op en uiteindelijk, wanneer je het onder de knie hebt, is het weinig werk en zet je met gemak een koffie met latta-art zoals een echte bariasta dat doet. Het gemak hiervan is dat men alleen het stoompijpje hoeft schoon te maken. Deze kun je na gebruik in heet water laten doorstomen en zal afgespoeld moeten worden om verstopping te voorkomen. Verder heb je wel een goed melkkannetje nodig. Deze zijn speciaal voor deze stoompijpjes ontwikkeld en hebben de juiste formaten voor één of twee kopjes cappuccino, latte macchiato, koffie verkeerd enzovoort. Mocht je dit leuk vinden en hier voor gaan, ga dan op onderzoek uit hoe groot jou melkkannetje moet zijn. Dit hangt namelijk af van de koffiespecialiteit. Het meest handig is om er twee te hebben, zodat je zeker weet dat je de juiste variant hebt voor een bepaalde koffie.

Inhoud waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is vooral een praktische tip om op te letten. Een klein waterreservoir zorgt ervoor dat je enkele keren per dag het reservoir verwisseld. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar vergt wel extra handelingen en tijd. Mocht je nu een espressoapparaat voor een kantoor kopen, is het handig om een koffiemachine met een groter waterreservoir te kiezen, zodat je niet steeds voor een machine met een leeg waterreservoir staat. De inhoud varieert van 1,0 tot meer dan 2,5 liter. Let op: een volautomatische koffiemachine gebruikt altijd meer water dan alleen het water wat in het koffiekopje komt, het overige water gaat direct naar het lekbakje.

Inhoud melkreservoir

De inhoud van een melkreservoir varieert van 300 ml tot 1 liter. Of een groot melkreservoir gewenst is hangt af van de consumptie van koffiespecialiteiten met melk. Een groot melkreservoir voor één kopje cappuccino is niet handig, aangezien deze helemaal schoongespoeld moet worden. Voor een kantoor is het anderzijds wel handig om een groter reservoir te hebben.

Instelbare temperatuur

Wanneer de temperatuur instelbaar is heb je zelf meer invloed op de smaak van de koffie. De koffiemachine zal de temperatuur altijd binnen bepaalde grenzen houden, omdat dit de uiteindelijke smaak van de koffie behoud. Indien er gebruikersprofielen opgeslagen kunnen worden op het apparaat kan deze functie vaak toegevoegd worden.

Automatisch uitschakelen

Deze functie spreekt voor zich. Het voordeel van deze functie is dat de machine niet onnodig veel energie gebruikt of zichzelf gaat reinigen of bonen gaat malen zonder dat dit nodig is. Een nadeel is dat het soms wat langer duurt voor het apparaat weer op gang is. Echter is dit niet altijd het geval, want een koffiemachine op stand-by stand moet ook eerst ‘nadenken’ en de koffieopdracht verwerken.

Automatisch aangeven van onderhoudsbehoefte

Deze functie zit op vrijwel iedere volautomatische koffiemachine. Wel zo handig, want dan vergeet je dit niet. Hiermee voorkom je dat je de volautomatische koffiemachine teniet doet en deze onnodig gaat slijten. Het betreft het ontkalken van de machine maar soms ook het afspoelen van verschillende onderdelen. Bij de geavanceerdere apparaten (middenklasse en topklasse volautomatische koffiemachine) helpt het systeem je door de schoonmaakbeurt heen. Je krijgt aanwijzingen en dit maakt het gemakkelijk. Daarnaast neemt het machine een hop uit handen door ook zelfreinigend te zijn.

Geluidsniveau

Het geluidniveau van een espressomachine loopt uiteen. Het geluidsniveau van het zetten van een espresso varieert zo ongeveer van 59 tot 74 decibel. Wanneer een espressomachine op het kantoor staat en veelvuldig wordt gebruikt, kan het comfortabel zijn een machine aan te schaffen met een lager geluidsniveau. Het geluidsniveau zegt niets over de kwaliteit van de koffie zelf.

Kopjes warmhoudplaat

Deze functie kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld zelf de melk opschuimt, en niet wilt dat de kopjes snel afkoelen. Kopjes kunnen bewaard worden op de warmhoudplaat, wat vooral bij een espresso, welke snel afkoelt, ideaal is. Hiermee blijft de koffie langer op de juiste temperatuur.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is ingedeeld in drie mogelijkheden: basisklasse, middenklasse en topklasse. De topklasse kwaliteit is over het algemeen duurder, maar heeft ook een langere levensduur en behoeft beduidend minder onderhoud. Een betere klasse kopen heeft dus zo zijn voordelen, want het verschil in aankoopprijs verdien je (deels) terug. We leggen je uit op basis van welke specificaties de bouwkwaliteit bepaald wordt.

De bouwkwaliteit wordt bepaald aan de hand van 6 specificaties: kleurendisplay, automatische waterfilterindicator, zelfreinigende zetgroep, thermoblock verwarmingssysteem, keramische maalschijven en rsv behuizing. Hoe meer specificaties, hoe beter de bouwkwaliteit. Voor een topklasse bouwkwaliteit heeft een apparaat minimaal 70% van de specificaties nodig. Indien een espressoapparaat tussen de 50 en 70% van de specificaties bevat valt het onder de middenklasse. Een basisklasse espressomachine is dus logischerwijs een machine met minder dan 50% van deze specificaties. We raden ten alle tijden aan om minimaal een machine van een middenklasse te kopen.

Tips bij het gebruik van een piston

Indien je niet bekend met het gebruik van een piston, is het handig om de volgende tips in je achterhoofd te houden om de koffie niet alleen van goede kwaliteit te laten zijn, maar ook om de kwaliteit en duurzaamheid van de piston koffiemachine te waarborgen. Meer informatie over de onderhoud van een piston koffiemachine vind je onderaan deze pagina, om die te bekijken klik hier.

Verwijder de piston na gebruik en leeg de piston. Indien de piston in de piston koffiemachine blijft zitten, zal deze verwarmd worden. Dit is gunstig voor de kwaliteit van de koffie, maar niet voor de koffiemachine zelf. De rubbers van de koffiemachine kunnen hierdoor uitdrogen waardoor de kans bestaat dat de koffiemachine op den duur gaat lekken. Daarentegen is het een fabel dat de koffie verbrand door de hitte, want zo heet wordt de piston koffiemachine niet.

Verwarm de piston met heet water voor gebruik. Het meest handig is om deze af te spoelen met warm of heet water en daarna te drogen. Dit zorgt ervoor dat de koffie een stuk warmer is dan wanneer de piston volledig koud is.

Druk de koffie voldoende goed aan. Met een stamper kun je de gemaalde koffie goed aandrukken. Doe je dit niet loop je het risico dat je een slappe bak koffie zet. Let wel op dat je niet te hard drukt, zo hard dat de koffie niet meer te zetten is.

Hoe onderhoud je een piston koffiemachine?

Elk koffieapparaat heeft onderhoud nodig. Dit omvat niet alleen het ontkalken van het koffie apparaat, maar bij geavanceerdere koffiemachines is het nodig om enkele onderdelen zo nu en dan los te halen en deze te controleren om slijtage en/of schoon te maken. Denk hierbij ook aan de rubberen ringetjes welke vaak na een aantal jaar vervangen moet worden. Rubber is een natuurproduct en gaat niet zo lang mee als de pistonmachine zelf. Als deze niet op tijd vervangen worden is er een kans dat er lekkage ontstaat in de koffiemachine.

De geavanceerdere piston machine geeft zelf aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Wat voor onderhoud er gedaan dient te worden verschilt per machine en wordt beschreven in de gebruiksaanwijzing. Het is nuttig om de koffiemachine om de zoveel maanden goed te ontkalken met ontkalktabletten. Gebruik hiervoor liever geen azijn, dit wordt afgeraden omdat azijn niet goed is voor bepaalde onderdelen van de machine en het kan achterblijven in slangetjes of het stoompijpje, waardoor de smaak van koffie nog een flink aantal kopjes niet lekker zal zijn. Door het regelmatig ontkalken (minimaal één keer per jaar maar het liefst vaker) voorkom je schade aan de interne slangen van het apparaat. Naast het ontkalken en doorspoelen moet de piston na elk gebruik in principe verwijderd, leeggegooid en afgespoeld worden.

Dagelijks onderhoud van de pistonmachine is ook nodig. Dit omvat geen groot onderhoud, maar vooral het schoonhouden van het apparaat. Ook dit is belangrijk om de kwaliteit van de koffie te waarborgen en de levensduur van het apparaat zo hoog mogelijk te houden. Dagelijks onderhoud omvat vooral het reinigen van de piston en de filter in de piston met een borsteltje en heet water onder de kraan, de waterreservoir vullen met vers water. Aan het einde van de dag, zeker bij veelvuldig gebruik, is het aan te raden om het systeem even door te spoelen, dit kun je doen door geen piston te plaatsen en het water door te laten lopen, maar ook door een piston toe te voegen met een speciale pad met schoonmaakmiddel. Dit laatste is niet dagelijks nodig en zeker niet wanneer je niet veel kopjes koffie zet. Let er daarnaast op dat je het stoompijpje reinigt wanneer je hier melk mee hebt opgewarmd of opgeschuimd. Dit kun je doen door het stoompijpje aan te zetten en even te spoelen in kokend water.

Geschiedenis van de piston machine

Het roosteren van koffiebonen is al begonnen in de 13e eeuw. Dit is de eerste stap geweest in het bereiden van koffie zoals we deze hedendaags kennen. Dit begon op een bijzondere wijs. Een geitenherder ontdekte namelijk de werking van koffiebonen toen zijn geiten op een plant met rode bessen kauwden. Zelf probeerde hij ze ook. Hij raakte enthousiast en presenteerde ze aan een monnik. De monnik keurde het gebruik niet goed en gooide de bonen in het vuur, waarop er een koffiearoma verspreidde door het verbanden van de bonen. De bonen werden uit het vuur gehaald en in water geplaatst. Op deze manier zou de koffie geboren zijn.

De eerste koffiefilter werd gemaakt door Melitta Bentz. Dit betrof een papieren filter. Ze maakte deze filter om de bittere koffiedik uit het kopje koffie weg te laten. Dit werd een succes, waarop Melitta Bentz een bedrijf oprichtte. Hoe dit tot de piston machine leidde, had vooral te maken met Angelo Moriondo, een Italiaan. Hij demonstreerde een prototype van de eerste koffiemachine in 1884, waarna Luifi Bezerra deze verbeterde en Pavoni Desiderio de machine nog verder verbeterde. Door de verbeteringen, waaronder het gebruik van een lagere temperatuur waardoor de verbrande smaak minder werd, en het gebruiksgemak wat beter werd, leidde tot de piston koffiemachine zoals we deze vandaag de dag kennen. Sinds 1990 zijn er verschillende modellen in verschillende stijlen en kleuren op de markt. In het begin werd de pistonmachine vooral gebruikt in de horeca, maar tegenwoordig heeft de piston koffiemachine ook plaats in de keuken van de consument. De machine is makkelijk in gebruik en de echte koffieliefhebber heeft invloed op zijn eigen kopje koffie. De beleving van de piston koffiemachine en de hoge kwaliteit van het kopje koffie is de voornaamste reden voor mensen om voor een piston koffiemachine te kiezen.