Vind de beste piston koffiemachine

Een nieuw piston koffiemachine kopen? Gebruik onze tips en informatie bij het maken van een keuze, dan weet je zeker dat je het juiste soort piston koffiemachine koopt die voldoet aan jouw verwachtingen. Er zijn veel verschillende soorten piston koffiemachines en wij gaan je helpen de juiste te vinden.

Hulp bij het kopen van een piston koffiemachine

Een piston koffiemachine wordt tegenwoordig niet alleen gebruikt in de betere koffieshops. Koffie van goede kwaliteit kan ook gewoon thuis gezet worden. Met een piston koffiemachine haal je de professionele koffie in huis. Niet zo gek dus dat de piston machines steeds populairder worden en ook de consumentenmarkt veroveren. Een professionele koffiemachine is behoorlijk aan de prijs en bovendien veel te groot voor een keuken. Een piston koffiemachine is er tegenwoordig ook in kleiner formaat, met veel verschillende opties, zodat er voor ieder huishouden een geschikt model is. Ook de prijs varieert, zodat er ook budget modellen te koop zijn.

Een piston koffiemachine is een halfautomatische koffiemachine, en de naam zegt het al: deze machine neemt een gedeelte van het werk uit handen, maar laat ook een stukje werk over voor de echter koffieliefhebber. Anders dan bij een volautomatische koffiemachine moeten bij dit apparaat de bonen apart gemalen worden. Het voordeel van een piston koffiemachine is dat je als koffieliefhebber meer invloed hebt om de koffie. Je bent zelf bewust bezig met het maken van de koffie, wat echter koffieliefhebbers erg aanspreekt: je hebt de kwaliteit en smaak van je koffie volledig in eigen hand. Daarbij hebben de meeste piston machines een melkopschuimmethode, ofwel een melkreservoir of een stoompijpje, om ook de lekkerste koffie specialiteiten te maken. Daarnaast heb je als koffieliefhebber de kans om verschillende bonen te proberen, omdat deze afwisselend toegevoegd kunnen worden in de piston. Een piston koffiemachine compacter dan een volautomatische koffiemachine. Daarbij kunnen alle koffiesoorten gemaakt worden met een piston machine, van een espresso tot een latte macchiato.

De piston koffiemachine keuzehulp

De keuzehulp is een hulpmiddel om je een handje op weg te helpen bij de keuze voor de juiste piston machine. Er zijn een flink aantal piston machines op de markt, en wanneer je niet weet waar je moet beginnen kan het lastig zijn om te oriënteren. Naast de informatie die we op een rij zetten, hebben we ook vragen ontwikkeld om voor jou een selectie te maken van de meest geschikte piston koffiemachine. Hierbij maken we een selectie op een aantal vragen welke belangrijk zijn jezelf vooraf te stellen. Wij doen het werk voor jou. Vul de keuzehulp in en kom erachter welke piston machine het beste bij jou past!

De beste piston machines

We zijn op onderzoek uit gegaan en hebben een selectie gemaakt van de beste piston machines. Deze zijn geselecteerd op basis van de specificaties, het gebruiksgemak, de reviews, de kwaliteit en de prijs. De prijs-kwaliteit verhouden is hierbij erg belangrijk. We hebben niet geselecteerd op model of uiterlijk, omdat we dit een persoonlijke voorkeur vinden. Om je een handje op weg te helpen in het internetgeweld aan koffiemachines, hebben we hier een aantal machines voor je op een rij gezet:

1

2

3

4

Voordat je een piston koopt

Een piston machine wordt inmiddels door verschillende merken uitgebracht. De volgende merken hebben inmiddels een piston machine op de consumentenmarkt gebracht: Ariete, Adler, Boretti, De’Longhi, ECM, Gaggia, Greaf, Francis Francis, Princess, QuickMill, KitchenAid, Krups, Lelit, Magimix, SMEG, Solis en Tristar. De merken hebben verschillende modellen en verschillen daarnaast ook in specificaties, vermogen, kwaliteit en prijs. We geven verder op deze pagina nog extra tips over het gebruik, de onderhoud en andere elementen waar je op moet letten bij de aanschaf van een piston koffiemachine.

Prijzen

De aankoopprijs van een piston koffiemachine ligt gemiddeld hoger dan van een koffiefilter apparaat of een Senseo apparaat. Echter kan dit erg variëren, afhankelijk van de specificaties, het vermogen, het merk en het model. De prijs ligt gemiddeld tussen de 90 en 1800 euro. Een duurdere piston koffiemachine hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit veel beter is, maar over het algemeen hebben de duurdere machines meer specificaties. Een voordeel aan een piston koffiemachine is dat de prijs van de koffie per kopje beduidend lager is dan bij een Senseo of Nespresso apparaat.

Verschillende modellen

Een piston koffiemachine is over het algemeen een apparaat met een professioneel uiterlijk. De koffiemachine straalt uit dat de koffie van een bepaalde kwaliteit is. Nu zijn er bepaalde merken met speciale modellen en kleuren, welke extra mooi staan op het aanrecht in een keuken. Denk hierbij aan de piston koffiemachines van De’longhi, KitchenAid Artisan, Francis Francis Illy en Quick Mill welke naast zwart en wit ook verschillende kleuren hebben zoals koper, brons, blauw, groen en rood. Daarnaast zijn er naast de standaard modellen ook meer retro modellen.

Specificaties piston koffiemachine

Een piston machine kies je omdat je van koffie van kwaliteit houdt en je niet te lui bent om zelf ook een handeling te verrichten voor de goede koffie. Echter zijn er binnen het assortiment aan piston koffiemachines nog aardig wat verschillen. Zo zijn er verschillende specificaties welke wel of niet op een apparaat zitten, en het is handig om erover na te denken welke specificaties jij wel of niet nodig vindt voor het kopen van een piston koffiemachine. Je koopt de koffiemachine voor een langere periode en wilt er optimaal van kunnen genieten met zoveel mogelijk gebruiksgemak. Om je een handje op weg te helpen hebben we de specificaties op een rij gezet.

Een piston koffiemachine is vaak geschikt voor het zetten van twee kopjes koffie tegelijk. Echter zijn er ook modellen waarbij je slechts één kopje koffie tegelijk kunt zetten. Mocht dit niet gewenst zijn, is het handig om hier op te letten bij de aankoop van een piston koffiemachine. 

Een display veranderd niks aan de kwaliteit van de koffie, maar doet wel degelijk wat voor het uiterlijk van de piston koffiemachine. Vaak hebben koffiemachines met een display meer opties dan alleen ‘espresso’ en ‘koffie’ en kun je zo zelf makkelijker je instellingen aanpassen. Echter hebben de meeste piston machines geen display, vooral de retro look machines niet. Het is meer een extra luxe, en zeker geen must. De display kan ook kleuren bevatten en tekst, of juist alleen tekens. 

Een piston koffiemachine heeft verschillende opties: je kunt een piston koffiemachine met een geïntegreerde koffiemolen kopen, welke de koffiebonen vers voor je maalt. Ook kun je een piston koffiemachine kopen waar de bonen niet gemaald kunnen worden. In dit geval is het handig om een losse koffiemaler te hebben, tenzij je vooraf gemalen bonen verkiest boven vers gemalen bonen. Echter hoort de geur en smaak van vers gemalen bonen wel bij de beleving van een echte barista koffie en gaat de smaak van de koffie er op vooruit. Pistons kunnen ook geschikt zijn voor ESE-servingspads met hierin voorgemalen koffie. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je af en toe een andere (bijzondere) koffiesmaak wilt of caffeïnevrije koffie wilt kunnen bieden aan mensen, maar de bonenmaler altijd gevuld hebt met de standaard koffiebonen.  

De melkopschuimmethode kan verschillen, zo zijn er twee veelvoorkomende opties: het melkreservoir en het stoompijpje. Met een melkreservoir heb je zelf minder handelingen en gaat het opschuimen automatisch. De melk wordt inwendig verwarmd en wordt opgeschuimd in het apparaat zelf. Hierbij kun je vaak als opties een ´cappuccino´, een ´koffie verkeerd´ of een ´latte macchiato´ kiezen, waarbij elke optie om een andere hoeveelheid melk vraagt. Hierbij zijn er twee varianten: een melkreservoir met en zonder leiding. Zonder leiding zal je de melk dus zelf aan de koffie moeten toevoegen, indien er wel een leiding bij zit wordt dit voor je gedaan. Zonder leiding is dus meer werk wat de koffie zelf betreft, maar scheelt wel schoonmaakwerk omdat je hier geen leiding schoon hoeft te maken. Bij het stoompijpje moet je de melk zelf opschuimen. Dit vergt meer tijd, en oefening, maar is zeker de moeite waard als je van koffie houdt en hier zelf ook goed in wilt worden. Latte-art creaties zijn vrij lastig met het melkreservoir en bijbehorende slangetje, omdat de melk hiermee direct in het kopje komt. Met het stoompijpje heb je meer grip op de manier van opschuimen en kun je de melk naar eigen smaak opschuimen. Dit vergt wel wat oefening en een geschikt melkopschuimbakjeHet opschuimbakje varieert in grootte en vorm, zo is er voor iedere koffiespecialiteit een geschikte variant. Ook zijn er varianten welke speciaal voor één of twee kopjes zijn. Voor je deze opschuimbakjes aanschaft raden we je aan te kijken naar de tips en de afmetingen, om een miskoop te voorkomen. Tenslotte zijn er ook apparaten met een melkslangetje, welke in een melkpak gestopt kan worden. De melk wordt hier uit gezogen door het slangetje en intern verwarmd en opgeschuimd. Dit is ideaal wanneer je weinig werk wilt. Echter is het hele idee van een pistonmachine juist dat je invloed kunt uitoefenen op de koffie, waarbij de meeste koffieliefhebbers dus het liefst het stoompijpje willen hebben.  

De inhoud van het waterreservoir varieert van 1,0 tot meer dan 2,5 liter. Een groter reservoir is nuttig bij het veelvuldige gebruik van de koffiemachine. In tegenstelling tot wat mensen verwachten, vergt een groter waterreservoir niet meer energie van de koffiemachine, aangezien het water intern in de leidingen wordt verwarmd en niet in het reservoir zelf. Wel is het nuttig om het reservoir niet altijd volledig te vullen en het water lang te laten staan, dit kan namelijk voor kalkaanslag zorgen.  

De pistonmachine met een melkreservoir schuimt de melk automatisch op. Dit kan erg handig zijn, vooral wanneer je grote hoeveelheden melk nodig hebt. De inhoud van het melkreservoir verschilt per apparaat en varieert van 300 ml tot 1 liter.   

Sommige pistonmachines hebben een instelbare temperatuur, zodat de koffie op de juiste temperatuur is.

Deze functie spreekt voor zich. Het automatisch uitschakelen van een koffiemachine is goed voor het energieverbruik, anders blijven koffiemachines onnodig lang aan staan. Echter is het niet voor iedereen een noodzakelijke specificatie. 

Vrijwel alle pistonmachines beschikken over deze specificatie. Wel zo handig, dat het apparaat zelf aangeeft wanneer er behoefte is aan het ontkalken van de leidingen of wanneer de filter schoongemaakt moet worden. De meeste koffieapparaten geven ook aan wanneer het tijd is om de lekbak of de opvangbak voor koffiedik te vervangen, om overstromen te voorkomen. 

Het geluidsniveau van de machine verschilt per apparaat. Mocht nu willen dat de machine niet veel geluid maakt omdat je deze commercieel gebruikt, of omdat deze veelvuldig wordt gebruikt in bijvoorbeeld een kantoor, dan is het handig om op het geluidsniveau te letten. Deze loop van ongeveer 60 decibel tot 75 decibel.  

Het vermogen van een piston machine loopt erg uiteen. Het vermogen gaat van ongeveer 1050 tot 1800 W. Dit vermogen zegt iets over het verbruik van de machine en de hoeveelheid energie die nodig is voor een kopje koffie. Hoe meer specificaties, hoe hoger het vermogen. 

Tips bij het gebruik van een piston

Indien je niet bekend met het gebruik van een piston, is het handig om de volgende tips in je achterhoofd te houden om de koffie niet alleen van goede kwaliteit te laten zijn, maar ook om de kwaliteit en duurzaamheid van de piston koffiemachine te waarborgen. Meer informatie over de onderhoud van een piston koffiemachine vind je onderaan deze pagina, om die te bekijken klik hier.

  1. Verwijder de piston na gebruik en leeg de piston. Indien de piston in de piston koffiemachine blijft zitten, zal deze verwarmd worden. Dit is gunstig voor de kwaliteit van de koffie, maar niet voor de koffiemachine zelf. De rubbers van de koffiemachine kunnen hierdoor uitdrogen waardoor de kans bestaat dat de koffiemachine op den duur gaat lekken. Daarentegen is het een fabel dat de koffie verbrand door de hitte, want zo heet wordt de piston koffiemachine niet.
  2. Verwarm de piston met heet water voor gebruik. Het meest handig is om deze af te spoelen met warm of heet water en daarna te drogen. Dit zorgt ervoor dat de koffie een stuk warmer is dan wanneer de piston volledig koud is.
  3. Druk de koffie voldoende goed aan. Met een stamper kun je de gemaalde koffie goed aandrukken. Doe je dit niet loop je het risico dat je een slappe bak koffie zet. Let wel op dat je niet te hard drukt, zo hard dat de koffie niet meer te zetten is.

Ons assortiment piston koffiemachines

Informatie en tips

Melkopschuimer

Ben je een koffieliefhebber en zie jij je koffie het liefst met een romige laag opgeschuimde melk? Maar heb je geen ingebouwde melkopschuimer in je koffiezetapparaat? Dan is er een eenvoudige oplossing: een losse melkopschuimer. Hiermee maak je op ieder gewenst moment een perfect kopje cappuccino, en nog een voordeel: je zet hem in de kast wanneer je hem niet nodig hebt. Dit scheelt je onnodige ruimte op het aanrechtblad, wel zo handig. Een losse melkopschuimer heb je in een aantal soorten en maten. Wij helpen je een handje op weg en vertellen je waar je het beste op kunt letten. Om te beginnen nemen we de verschillende manieren van opschuimen even door, want is een melkopschuimer wel de meest ideale optie voor jou? En hoe maak je de ideale cappuccino Melk opschuimen kan op verschillende manieren. We zetten ze voor je op een rij. Om te beginnen is er de melkopschuimer, deze kan zowel los gekocht worden als verwerkt zitten in het koffiezetapparaat. Indien deze ingebouwd is zijn er twee varianten: één met een ...
Meer informatie
Philips Grind & Brew HD7767/00

Koffiezetapparaat met timer

Elke ochtend vaste prik: een vers kopje koffie. Je ruikt de koffie al als je voet zet in de keuken. Het kopje verse koffie staat op je te wachten. Klinkt goed, en het is mogelijk met een koffiezetapparaat met timer. Je stelt zelf in op welk tijdstip je de koffie klaar wilt hebben staan. Wil je een koffiezetapparaat met timer kopen? Dan zijn er enkele eigenschappen waar je wel of niet voor kunt kiezen. Het aanbod is uitgebreid, dus om een goede keuze te maken zul je moeten weten waar je op moet letten en welke voorkeuren voor jou het belangrijkste zijn. We helpen je graag een handje op weg en nemen de opties met je door, zodat jij een geschikte koffiezetapparaat met timer kunt kiezen. Een koffiezetapparaat met timer is een koffiezetapparaat met thermoskan, waar de koffie in druppelt. Dit kan koffie op basis van gemalen koffiebonen of ongemalen koffiebonen zijn. De thermoskan kan variëren in grootte en het ene koffiezetapparaat is wel in staat om de thermoskan te blijven verwarmen en de andere ...
Meer informatie
Jura WE8 Dark Inox

Koffiezetapparaat voor kantoor

Een koffiezetapparaat op kantoor is niet meer weg te denken. Niet alleen tijdens de start van de dag, maar gedurende de gehele dag drinken mensen koffie. De koffie is hedendaags niet meer weg te denken van kantoor. Tegenwoordig zijn de eisen hoger en hebben mensen thuis ook betere koffiezetapparaten staan. Niet zo gek, want een goed kopje koffie geeft mensen vaak veel comfort. Bij het zoeken naar een geschikte koffiemachine voor kantoor zijn er echter wel andere dingen waar je op let dan bij een koffiemachine voor thuis. Een koffiezetapparaat voor kantoor moet bijvoorbeeld groter zijn en een groter waterreservoir hebben. Er wordt simpelweg meer koffie mee gezet, en je wilt voorkomen dat je tegen ongemakken aan gaat lopen waar je vooraf aan had kunnen denken. Omdat ieder apparaat een investering is, en zo ook een koffiezetapparaat voor kantoor, denken we graag met je mee. We hebben op een rij gezet welke specificaties een koffiezetapparaat voor kantoor mogelijk kan hebben en wanneer je hier wel of geen rekening mee moet houden. Je kiest dan zelf ...
Meer informatie

Hoe onderhoud je een piston koffiemachine?

Elk koffieapparaat heeft onderhoud nodig. Dit omvat niet alleen het ontkalken van het koffie apparaat, maar bij geavanceerdere koffiemachines is het nodig om enkele onderdelen zo nu en dan los te halen en deze te controleren om slijtage en/of schoon te maken. Denk hierbij ook aan de rubberen ringetjes welke vaak na een aantal jaar vervangen moet worden. Rubber is een natuurproduct en gaat niet zo lang mee als de pistonmachine zelf. Als deze niet op tijd vervangen worden is er een kans dat er lekkage ontstaat in de koffiemachine.

De geavanceerdere piston machine geeft zelf aan wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Wat voor onderhoud er gedaan dient te worden verschilt per machine en wordt beschreven in de gebruiksaanwijzing. Het is nuttig om de koffiemachine om de zoveel maanden goed te ontkalken met ontkalktabletten. Gebruik hiervoor liever geen azijn, dit wordt afgeraden omdat azijn niet goed is voor bepaalde onderdelen van de machine en het kan achterblijven in slangetjes of het stoompijpje, waardoor de smaak van koffie nog een flink aantal kopjes niet lekker zal zijn. Door het regelmatig ontkalken (minimaal één keer per jaar maar het liefst vaker) voorkom je schade aan de interne slangen van het apparaat. Naast het ontkalken en doorspoelen moet de piston na elk gebruik in principe verwijderd, leeggegooid en afgespoeld worden.

Dagelijks onderhoud van de pistonmachine is ook nodig. Dit omvat geen groot onderhoud, maar vooral het schoonhouden van het apparaat. Ook dit is belangrijk om de kwaliteit van de koffie te waarborgen en de levensduur van het apparaat zo hoog mogelijk te houden. Dagelijks onderhoud omvat vooral het reinigen van de piston en de filter in de piston met een borsteltje en heet water onder de kraan, de waterreservoir vullen met vers water. Aan het einde van de dag, zeker bij veelvuldig gebruik, is het aan te raden om het systeem even door te spoelen, dit kun je doen door geen piston te plaatsen en het water door te laten lopen, maar ook door een piston toe te voegen met een speciale pad met schoonmaakmiddel. Dit laatste is niet dagelijks nodig en zeker niet wanneer je niet veel kopjes koffie zet. Let er daarnaast op dat je het stoompijpje reinigt wanneer je hier melk mee hebt opgewarmd of opgeschuimd. Dit kun je doen door het stoompijpje aan te zetten en even te spoelen in kokend water.

Geschiedenis van de piston machine

Het roosteren van koffiebonen is al begonnen in de 13e eeuw. Dit is de eerste stap geweest in het bereiden van koffie zoals we deze hedendaags kennen. Dit begon op een bijzondere wijs. Een geitenherder ontdekte namelijk de werking van koffiebonen toen zijn geiten op een plant met rode bessen kauwden. Zelf probeerde hij ze ook. Hij raakte enthousiast en presenteerde ze aan een monnik. De monnik keurde het gebruik niet goed en gooide de bonen in het vuur, waarop er een koffiearoma verspreidde door het verbanden van de bonen. De bonen werden uit het vuur gehaald en in water geplaatst. Op deze manier zou de koffie geboren zijn.

De eerste koffiefilter werd gemaakt door Melitta Bentz. Dit betrof een papieren filter. Ze maakte deze filter om de bittere koffiedik uit het kopje koffie weg te laten. Dit werd een succes, waarop Melitta Bentz een bedrijf oprichtte. Hoe dit tot de piston machine leidde, had vooral te maken met Angelo Moriondo, een Italiaan. Hij demonstreerde een prototype van de eerste koffiemachine in 1884, waarna Luifi Bezerra deze verbeterde en Pavoni Desiderio de machine nog verder verbeterde. Door de verbeteringen, waaronder het gebruik van een lagere temperatuur waardoor de verbrande smaak minder werd, en het gebruiksgemak wat beter werd, leidde tot de piston koffiemachine zoals we deze vandaag de dag kennen. Sinds 1990 zijn er verschillende modellen in verschillende stijlen en kleuren op de markt. In het begin werd de pistonmachine vooral gebruikt in de horeca, maar tegenwoordig heeft de piston koffiemachine ook plaats in de keuken van de consument. De machine is makkelijk in gebruik en de echte koffieliefhebber heeft invloed op zijn eigen kopje koffie. De beleving van de piston koffiemachine en de hoge kwaliteit van het kopje koffie is de voornaamste reden voor mensen om voor een piston koffiemachine te kiezen.

Andere koffiezetapparaten?

Er zijn verscheidende soorten koffiezetapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je een echte koffieliefhebber bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat. De verschillende apparaten zijn: de (volautomatische) koffiemachine, het filter koffiezetapparaat, het Dolce Gusto apparaat, het Senseo apparaat, een piston koffiemachine en tenslotte een Nespresso apparaat.

De apparaten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de manier van koffie zetten. Het ene koffiezetapparaat vergt meer handelingen dan de andere. Daarbij is de soort koffie anders: op basis van pads, uit cups of van (vers) gemalen bonen. Ook maakt het qua kosten uit voor welk apparaat je kiest. Wanneer je op de kosten wilt letten, en een echte koffiedrinker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de kosten van een kopje koffie. De aanschafkosten van het ene koffiezetapparaat kan namelijk lager zijn, maar daarbij kunnen de kosten per kopje koffie vele malen hoger liggen. Tenslotte, vooral bij koffieliefhebbers, is vooral de kwaliteit van het apparaat en de koffie van belang. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je aankoop. We hebben voor jou bij elk apparaat onderzoek gedaan naar de aanschafprijs, prijs per kopje koffie, de gebruiksvriendelijkheid en zo de voor- en nadelen op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.