PISTON KOFFIEMACHINE VOOR DE HORECA

Elk horecabedrijf heeft een koffiemachine nodig. En tegenwoordig kan een goede pistonmachine niet meer ontbreken. Gasten komen graag terug na        een goed kopje koffie. De kwaliteit van koffie blijkt dan ook van groot belang in reviews, niet alleen bij de echte kenners, ook bij de ´algemene´ koffiedrinker. Een perfect kopje koffie maakt dus het verschil. Maar welke piston koffiemachine is nu geschikt voor gebruik in de horeca en waar let je bij de aankoop van een piston koffiemachine voor in de horeca op? Zijn er belangrijke eigenschappen welke je niet over het hoofd mag zien? Is duurder ook daadwerkelijk beter? We gaan dieper in op bovenstaande vragen en helpen je een handje op weg. De beste koffiemachine voor het ene horeca bedrijf is lang niet zo geschikt voor het andere horecabedrijf. En omdat de keuze voor een piston koffiemachine voor de horeca dus ingewikkelder is dan je in eerste opzicht denkt, loodsen we je graag door de belangrijkste onderdelen van deze keuze heen.

Wat is een pistonmachine, en hoe werkt het?

Een piston koffiemachine staat bekend als de enige echte koffiemachine voor barista’s. De koffie wordt gezet op basis van versgemalen bonen welke worden samengedrukt in een piston. Het water heeft een perfecte temperatuur en loopt met een vooraf ingestelde tijd door de versgemalen bonen, waardoor het espresso- of koffiekopje zich vult met vers gemalen koffie. Enerzijds is een pistonmachine gemakkelijk in gebruik, anderzijds is het van belang enkele regels en snufjes te kennen om het kopje koffie te perfectioneren.

Zo kies je de meest geschikte pistonmachine voor jou horecazaak

Om te beginnen, is het belangrijk om te weten welke soorten koffie je met de piston koffiemachine wilt kunnen zetten. Wil je verschillende koffiespecialiteiten maken? in dat geval is het nodig om hierop te selecteren om te voorkomen dat je een piston koffiemachine koopt welke niet elke variant kan zetten. De variatiemogelijkheden variëren per machine en dit loopt gemiddeld van 6 tot 12 variaties.

Ten tweede is het van belang je te realiseren hoeveel kopjes je tegelijk wilt kunnen zetten. Er is een piston koffiemachine waarmee je 6 kopjes koffie tegelijk kunt zetten (3-groeps machine: 3 soorten koffie en 2 kopjes per soort), heb je echter een kleiner horecabedrijf dan is dit misschien niet nodig. Daarbij: efficiëntie zit hem niet altijd in het aantal koffiekopjes dat men tegelijk kan zetten, zeker niet gezien het feit dat er waarschijnlijk ook koffiespecialiteiten met melk bij zitten en je de koffie ook van melk moet voorzien. Je wilt in dat geval niet dat de koffie koud wordt, dus teveel koffie zetten kan ook in je nadeel werken. Daarnaast komt er bij een extra piston ook extra onderhoud kijken. Dit is dus niet altijd even nuttig, maar kan in het geval van grotere horeca gelegenheden of een efficiënte koffiebar zeker wel het geval zijn. Een gemiddelde piston koffiemachine voor de horeca kan wel 200 kopjes koffie per uur zetten.

Naast de hoeveelheid pistons, heeft de piston machine ook andere onderdelen welke de capaciteit van de koffiemachine aangeven. Zoals de capaciteit van de boilers, de stoomkranen en de inhoud van het waterreservoir. Biedt jou horecazaak ook high tea’s aan, dan is investeren in een groter waterreservoir of boiler geen slecht idee. Ook kun je kijken naar een kannenfunctie, om bijvoorbeeld een kan thee of koffie te zetten. De meeste piston koffiemachines voor in de horeca hebben een vaste wateraansluiting als optie, om het continue hervullen van het waterreservoir te voorkomen. Wel zo handig. Daarnaast hebben de meeste piston koffiemachines voor de horeca ook een bijbehorende accu welke tot wel 2 dagen aan stroom kan leveren.

Kijk daarnaast ook naar de bediening. De bediening lijkt minder van belang, maar is erg belangrijk. De bediening zorgt namelijk ook voor efficiëntie, maar daarnaast ook voor gebruikersgemak. Aangezien je een piston koffiemachine voor in de horeca zoekt, ga je er vanuit dat deze veelvuldig gebruikt wordt, en je wilt voorkomen dat het personeel of jijzelf moeite heeft met de bediening van het koffiezetapparaat. De bediening kan op verschillende manieren: knoppen, knoppen met display, touchscreen of een draaisysteem.  

Ook niet onbelangrijk, zeker niet in een horecazaak, is het uiterlijk van de koffiemachine. Ga je voor een retro look of juist voor een robuuste look? Voor een klassieke piston machine of voor een moderne variant? Gelukkig is er veel keus, en kan jij als consument kiezen uit verschillende modellen op basis van vorm, stijl en kleur. Zo is er altijd wel een piston koffiemachine te vinden welke in jou horecazaak en bij jou bewust gekozen stijl past. Hiermee kun je van de piston koffiemachine de eye-catcher van de horecazaak maken. Ook leuk om te weten: uit onderzoek blijkt dat wanner een koffiemachine goed bij het interieur past en opvalt, mensen eerder geneigd zijn om koffie te nemen.

Tenslotte is het van belang om aan het onderhoud te denken. Elk koffiezetapparaat heeft onderhoud nodig, groot of klein. Wel heeft een piston machine meer onderhoud nodig dan menig ander koffiezetapparaat. Ook heeft een koffiezetapparaat meer onderhoud nodig wanneer het vaker gebruikt wordt, zoals het geval is in de horeca. Een piston koffiemachine voor de horeca heeft dus beduidend veel onderhoud nodig. Door niet na te laten op onderhoud voorkom je voor een groot deel slijtage en onnodige kosten aan reparaties. Echter is het nooit te voorzien dat een pistonkoffiemachine, ook niet in de horeca, blijft werken. Om die reden hebben de koffiemachines standaard garantie en kwaliteitscontroles. Ook heeft vrijwel iedere piston koffiemachine voor de horeca een onderhoudsindicator, welke het aangeeft wanneer er ontkalkt moet worden en wanneer de koffiemachine toe is aan een grote onderhoudsbeurt.

Welke merken verkopen een piston koffiemachine voor de horeca?

Niet elk merk met een piston koffiemachine in het assortiment verkoopt ook een piston koffiemachine geschikt voor de horeca. Je hebt het dan toch over een ander segment koffieapparaten. Enkele merken welke een pistonmachine voor de horeca verkopen zijn Schaerer, Wega, Visacrem, Ruby Pro, Marzocco, Astoria, Bartscher, Bravilor Bonamat, Diamond, Expobar, Reneka,  Fracino, BFC en CBC. Ieder merk heeft specifieke kenmerken zoals een bepaald uiterlijk of enkele eigenschappen. Mocht je een bepaalde eigenschap erg belangrijk vinden, is het handiger om hierop te selecteren en niet op het merk. 

Aanschafprijs

De aanschafprijs voor een pistonmachine ligt uiteraard hoger bij een horecazaak dan wanneer je een pistonmachine aanschaft voor particulier gebruik. De prijs wordt hoger bij meer zetgroepen en meer additionele functies. Ook zijn enkele merken duurder, of zijn er limited editions waar je extra voor betaald. De prijs varieert en kan oplopen tot wel duizenden euro’s. Tegenwoordig heeft men ook de optie om een machine maandelijks af te betalen. Let bij de aanschaf op of de prijs inclusief of exclusief BTW wordt getoond.

Onderhoud

Zoals besproken moet het onderhoud van een piston koffiemachine, zeker in de horeca, niet onderschat worden. Dit onderhoud brengt niet alleen manuren, maar ook kosten met zich mee. Hoe meer zetgroepen, hoe meer onderhoud. Ditzelfde geldt voor apparaten welke vaker/meer gebruikt worden. Echter kan men wel een gemiddelde aanhouden: de kosten van het onderhoud zullen fluctueren tussen de €200 en €400 per jaar.

Hoe gebruik in de piston koffiemachine in de horeca?

Een barista zal dit niet ontkennen: de watertemperatuur, doorlooptijd en het juist samenpersen van de versgemalen bonen is van belang voor een goed kopje koffie. Ditzelfde geldt voor het opschuimen van de melk, zonder luchtbellen en met de juiste temperatuur. Heb je verstand van zaken, dan maak je de lekkerste kopjes koffie en koffiespecialiteiten. Heb je er geen of weinig verstand van, dan kan er altijd een expert meedenken en de instellingen met jou samen instellen. Ook is, met name in hoogwaardige horeca zaken, een barista cursus voor het personeel geen overbodige luxe. Een goed kopjes koffie zorgt er namelijk voor dat mensen sneller nog een kopje bestellen. Niet alleen voor de gast, maar ook voor jou als ondernemer is dat natuurlijk wat je wilt. Zo zijn er verschillende trainingen beschikbaar: een onderhoudstraining, een training in machinegebruik en een baristatraining. Een onderhoudstraining leert je de machine te onderhouden om de levensduur van de machine te maximaliseren en storingen te voorkomen. Een training in machinegebruik leert je de functies van de machine. Wanneer je niet gewend met een piston machine te gebruiken is dit zeker handig. Vooral een pistonmachine in de horeca heeft extra functies en behoeft op bepaalde vlakken extra aandacht. Investeren in een piston koffiemachine is overbodig wanneer je niet ook de bediening onder de knie hebt. Een baristatraining is tenslotte te kers op de taart, maar niet noodzakelijk. Wil je bekend staan om de perfecte cappucino’s, de heerlijke kopjes koffie en de mooie latte machiatto’s (of zelfs figuren en tekeningen in de koffiespecialiteiten verwerken), dan is het nodig om de personeelsleden welke in aanmerking komen met de piston koffiemachine een baristatraining te geven.

ANDERE KOFFIEZETAPPARATEN?

Er zijn verscheidende soorten koffiezetapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je een echte koffieliefhebber bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat. De verschillende apparaten zijn: de (volautomatische) koffiemachine, het filter koffiezetapparaat, het Dolce Gusto apparaat, het Senseo apparaat, een piston koffiemachine en tenslotte een Nespresso apparaat.

De apparaten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de manier van koffie zetten. Het ene koffiezetapparaat vergt meer handelingen dan de andere. Daarbij is de soort koffie anders: op basis van pads, uit cups of van (vers) gemalen bonen. Ook maakt het qua kosten uit voor welk apparaat je kiest. Wanneer je op de kosten wilt letten, en een echte koffiedrinker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de kosten van een kopje koffie. De aanschafkosten van het ene koffiezetapparaat kan namelijk lager zijn, maar daarbij kunnen de kosten per kopje koffie vele malen hoger liggen. Tenslotte, vooral bij koffieliefhebbers, is vooral de kwaliteit van het apparaat en de koffie van belang. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je aankoop. We hebben voor jou bij elk apparaat onderzoek gedaan naar de aanschafprijs, prijs per kopje koffie, de gebruiksvriendelijkheid en zo de voor- en nadelen op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.