Koffiezet-apparaat.nl

Volautomatische koffiemachine vergelijken

Voordat je een volautomatische koffiemachine aanschaft is het handig om hem te vergelijken ten opzichte van andere modellen. Maar waar moet je op vergelijken? Hieronder hebben we de 15 belangrijkste criteria genoteerd:
Yannick
Yannick

Koffie expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Er zijn veel verschillende soorten volautomatische koffiemachines.
  • Kies de koffiespecialiteit en hoeveel kopjes per zetbeurt je wilt zetten.
  • Let daarnaast nog op 13 andere belangrijke criteria.

Het vergelijken van een volautomatische koffiemachine

Binnen de volautomatische koffiemachines zijn er verschillende modellen beschikbaar. Zo verschillen de modellen in de beschikbare functies: wel of geen display, wel of geen melkopschuimmethode, wel of geen warmhoudplaat. Daarnaast verschilt de grootte en de kleur ook: zwart, wit, RVS of een opvallende kleur. Er zijn modernere modellen of juist meer retro modellen. Zo is er voor iedereen een geschikt model, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Door te kijken naar jou specifieke voorkeuren kom je vanzelf op het geschikte model uit. We leggen per specificatie uit welke mogelijkheden er zijn en wat de bijbehorende voor- en nadelen zijn.

Koffiespecialiteiten

Heb je een voorliefde voor cappuccino of latte machiatto, of zet je liever een dubbele espresso voor jezelf? Afhankelijk van je vorkeuren kies je voor een geschikt apparaat. Wil je koffiespecialiteiten met melk serveren, dan is het wel zo handig om een koffiemachine met melkopschuimer te kiezen. Wil je puur de normale koffie drinken en ga je niet voor de koffiespecialiteiten, dan voldoen vrijwel alle apparaten, maar hoef je niet onnodig veel te bepalen voor een melkopschuimer of gebruikersprofielen.

Aantal kopjes per zetbeurt

Een volautomatische koffiemachine vergelijken begint bij het bepalen of je behoefte hebt aan een één- of tweekopsfunctie. Vrijwel alle espressomachines zijn in staat twee kopjes koffie tegelijk te zetten, maar enkele modellen zetten slechts één kopje per keer. Mocht je nu geen behoefte hebben aan de functie om twee kopjes tegelijk te zetten, kan je dit ruimte en geld schelen. Het is dus de moeite waard om hierover na te denken.

Soort koffie

Wat voor soort koffie je wilt gebruiken is afhankelijk van je voorkeur. Er zijn koffiemachines waar men enkel ongemalen bonen kan gebruiken en er zijn ook machines waar men ook gemalen koffiebonen kunt gebruiken. Daarnaast zijn er koffiemachines waarbij men gemakkelijk meerdere soorten bonen kunt gebruiken, het is dan mogelijk om een kopje décafé te zetten, of juist dat sterkere kopje koffie tussendoor, waar niet iedereen van houdt. Een koffiemachine vergelijken op basis van de soort koffie is dus zeker de moeite waard.

Een display

Je kunt een volautomatische koffiemachine ook vergelijken aan de hand van de bedieningsmethode. Een display maakt het overzichtelijk en deze bedieningsmethode is dan ook erg gebruiksvriendelijk. Een menu geeft aan wat de verschillende opties zijn en je kiest gemakkelijk voor de gewenste soort koffie en aantal koffie. Ook geeft de display aan of de koffiemachine bijgevuld moet worden en/of een schoonmaak- of onderhoudsbeurt nodig heeft. Er zijn ook koffiemachines met enkel knoppen en zonder display, dit hoeft geen probleem te zijn en is nog steeds overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Ook hier wordt met rode en groene lampjes aangegeven of er een onderhoudsbeurt nodig is en of het nodig is om het water of de bonen bij te vullen. Een koffie wordt niet lekkerder van een display, maar bij een display en een uitgebreider menu horen vaak wel meerdere opties zoals het onthouden van bepaalde koffiespecialiteiten op naam. De gebruikersprofielen zijn niet beschikbaar bij koffiemachines met enkel drukknoppen.

Inhoud waterreservoir

Elke volautomatische koffiemachines heeft een waterreservoir. De meeste mensen schenken hier geen aandacht aan omdat dit niet van belang is voor de aankoop van het juiste apparaat, maar in enkele gevallen kan het erg nuttig zijn hier wel aandacht aan te schenken. Denk hierbij aan een groot gezin of een kantoor waarbij het handig is om meerdere kopjes koffie na elkaar te zetten. Een waterreservoir varieert van 1 tot 2,5 liter. Bij 1 liter is het zetten van meerdere kopjes koffie ook mogelijk, maar zal het reservoir regelmatig bijgevuld moeten worden. Aan de andere kant, is een waterreservoir van 2,5 liter overbodig voor een 2 persoons huishouden met een kleine keuken en weinig ruimte voor een koffiezetapparaat. In dat geval wil je voorkomen dat de koffiemachine te groot is en onnodig veel ruimte in beslag neemt. Deze overweging is in bepaalde gevallen dus zeker de moeite waard. Echter hebben de meeste koffiemachines een reservoir van 1-1,5 liter.

Inhoud melkreservoir

Niet elke koffiemachine heeft een melkreservoir, heeft deze dat wel en wil je hier dan ook gebruik van maken, dan kun je afwegen hoe groot deze voor jou moet zijn. De grootte van een melkreservoir varieert van 300 ml tot 1 liter. 1 liter zal zelden nodig zijn voor een 2 tot 5 persoonshuishouden. Op een kantoor daarentegen kan het handig zijn om meer melk in het reservoir te schenken zodat er niet telkens iemand de melk hoeft bij te vullen. Een te groot melkreservoir is onhandig wanneer je er geen gebruik van maakt, in principe neemt het meer ruimte in beslag en het reservoir zal schoongemaakt moeten worden, wat dus ook meer werk met zich meebrengt.

Instelbare temperatuur

Een instelbare temperatuur geeft jou als gebruiker de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de smaak van de koffie. Voor de echte barista’s is dat een genot, want zo kun je precies instellen hoe warm de koffie moet zijn en dus hoe bitter de koffie is. Een volautomatische koffiemachine vergelijken op dit front kan dus aantrekkelijk zijn. Denk hierbij aan de gebruikersprofielen welke bij sommige koffiemachines ingesteld kunnen worden. Hier kan men vaak ook een koffietemperatuur bij opslaan. Heeft een koffiemachine dit niet, dan is de koffietemperatuur standaard (nooit boven de 100°C want dan verband de koffie en krijg je een erg bittere smaak).

Melkopschuimmethode

De melkopschuimmethode varieert en een koffiemachine vergelijken op basis van de methode is dan ook van belang wanneer je thuis wilt genieten van de beste cappuccino of latte macchiato. De mogelijke opties zijn: een melkreservoir met leiding of juist zonder leiding, een melkslang en een stoompijpje. Elke variant heeft voor- en nadelen. We bespreken deze kort, zodat jij kunt bepalen welke variant bij je past.

Een melkreservoir is één van de meest gemakkelijke opties. Je schenkt er melk in en de koffiemachine doet verder al het werk voor jou. Het enige nadeel is dat het apparaat er wat grover van wordt en dus meer ruimte inneemt. Een melkreservoir kan zoals besproken wel of geen slang hebben. In het geval van een slang is het noodzakelijk de slang zo nu en dan goed door te spoelen met kokend water om verstopping te voorkomen. Ook zal het reservoir regelmatig, het liefst elke dag of na elk gebruik, omgespoeld moeten worden met kokend water om melkresten en daardoor een zure smaak te voorkomen.

Een melkslang is een andere optie, hierbij schenk je geen melk in een reservoir, want deze is er niet. de melk wordt met de slang direct uit het melkpak gebruikt voor het maken van een cappuccino. Hiermee heb je het voordeel dat het reservoir niet schoongemaakt hoeft te worden en deze ook geen extra ruimte inneemt op het aanrecht. Sommige mensen vinden dit er echter minder mooi uitzien en kiezen daarom voor de eerste variant met melkreservoir. Wel belangrijk is dat ook hierbij de slang goed doorgespoeld moet worden om verstopping te voorkomen.

Tenslotte is er nog het stoompijpje. Dit pijpje geeft stoom in alle richtingen, welke je in de melk kan plaatsen en hiermee de melk kan laten schuimen. Deze variant vergt dus meer moeite en energie van jouzelf, maar resulteert wel in heerlijke cappuccino. Voor de echte thuis barista’s is dit de beste optie, je hebt meer invloed op de kwaliteit van de opgeschuimde melk, de temperatuur en de hoeveelheid en kunt de koffie met een barista-waardige touch serveren. Een ander voordeel is dat deze slangetjes vaan ook een heetwaterfunctie hebben en je er dus ook thee mee kunt zetten. Mocht je weinig ruimte hebben, dan kan de waterkoker dus de deur uit.

Onderhoud

Het onderhoud van de volautomatische koffiemachines varieert niet bijzonder veel. Elke machine moet éénmaal in de zoveel tijd ontkalkt worden en de losse onderdelen moeten ook afgespoeld en/of afgenomen worden. Vrijwel alle machines geven dit zelf aan zodat je dit niet kunt vergeten. Een koffiemachine met minder functies en zonder opschuimmethode heeft uiteraard minder

Heetwaterfunctie

Deze functie kan erg handig zijn wanneer je weinig ruimte hebt en je de waterkoker om die reden liever de deur uit doet. Daarbij kan deze functie, wat veel mensen niet weten, ook handig zijn bij andere warme dranken. Denk hierbij aan het simpelweg verwarmen van gewone melk, chocolademelk, of zelfs whiskey voor een Irisch coffee. Deze functie zit vaak inbegrepen bij een koffiemachine met een stoompijpje. Het pijpje geeft in dat geval zowel hete stoom als kokend water.

Automatisch uitschakelen

Deze functie is minder logisch dan je denkt. Veel koffiemachines staan automatisch op standy-by en schakelen niet volledig uit. Daarbij zijn er ook koffiemachines welke gerust aan blijven staan wanneer jij de uitknop niet ingedrukt hebt. Wil je dit niet wegens energieoverwegingen, dan is het handig om een koffiemachine te zoeken waarbij deze functie genoemd wordt.

Automatische aangeven van onderhoudsbehoefte

De meeste koffiemachines hebben deze functie tegenwoordig. Wel zo handig, je kunt het hierdoor niet meer vergeten. De koffiemachines zonder display geven dit aan met lampjes bij bepaalde tekens. In de handleiding vindt je precies wat de lampjes betekenen. Een koffiemachine met een display geeft dit aan op de display zelf. De meeste koffiemachines geven het aan wanneer er een ontkalkbeurt nodig is. Dit wordt bepaald aan de hand van het aantal kopjes koffie. Na zoveel kopjes koffie krijgt men een melding.

Kopjes warmhoutplaat

De warmhoutplaat zit slechts op enkele modellen, maar is heel handig wanneer je bijvoorbeeld een espresso of cappuccino wilt drinken. Deze dranken koelen vak snel af. Een espresso omdat het gaat om een kleine hoeveelheid en het oppervlak aan de bovenkant dus in verhouding groter is, zeker in een groot glas. Een cappuccino omdat de melk nooit 100°C is en deze de koffie dus wat minder heet maakt. Wanneer het kopje voorverwarmd is, zal de koffie minder snel afkoelen.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een koffiemachine hangt af van de verschillende specificaties. Het zegt iets over de materialen en de functies van de koffiemachine. Een hogere bouwkwaliteit levert vaak een langere levensduur op, maar dit is niet lineair aan elkaar en is dus ook zeker afhankelijk van andere factoren. De bouwkwaliteit wordt weergeven in drie mogelijkheden: topklasse, missenklasse en basisklasse. De specificaties waar een koffiemachine op beoordeeld wordt om een label te krijgen zijn als volgt: het materiaal van de behuizing (wel of geen RVS), het materiaal van de maalschijven (metaal of keramisch) en de aanwezigheid van een automatische waterfilterindicator, een thermoblock verwarmingssysteem, een zelfreinigende zetgroep en een kleurendisplay. Hoe meer specificaties, hoe beter de bouwkwaliteit en hoe langer je mag verwachten dat de levensduur is. Daarbij zal een koffiemachine met een topklasse bouwkwaliteit minder snel slijten. Een koffiemachine heeft minimaal 70 procent van de specificaties nodig om in de categorie ‘topklasse’ te vallen, bij minder dan 70 maar meer dan 50 procent is het een ‘middenklasse’ koffiemachine en bij minder dan 50 procent is het een ‘basisklasse’ koffiemachine.

Prijs

De prijs van een volautomatische koffiemachine varieert sterk, van €280 tot €3000. Voor elke gebruiker is er wel een variant, echter hangt het van de hoeveelheid specificaties, het merk, het model en de bouwkwaliteit af hoe duur een koffiemachine is. Aan de hand van jou voorkeuren kun je bepalen welke koffiemachines in aanmerking komen. Echter kun je ook eerst selecteren op de prijs, wel zo handig bij een strikt of beperkt budget. In dat geval heb je een kleinere selectie over, maar kun je nog steeds de koffiemachine vergelijken en zo de meest geschikte uitkiezen. De koffiemachines boven de €600 zijn vaak professionelere machines met een goede bouwkwaliteit. Echter, voor iemand die een aantal keer per dag of week een kopje koffie, espresso of cappuccino wilt drinken, is het niet nodig om dit bedrag uit te geven voor een goede koffiemachine. Volautomatische koffiemachines zijn er in alle soorten en maten, en de prijs varieert dusdanig dat je zelf kunt beslissen of je het ervoor over hebt.