Hulp bij het kopen van een koffiezetapparaat
Bij de zoektocht naar een nieuw koffiezetapparaat zijn er verscheidene dingen om op te letten. Je wilt niet teleurgesteld zijn in het kopje koffie wat eruit komt. Of je nu op zoek bent naar een simpel koffiezetapparaat om af en toe koffie te zetten voor de visite, of je bent zelf een koffieliefhebber, je wilt dat er goede hete koffie uit komt en dat het apparaat doet wat het belooft. Een koffiezetapparaat kan erg complex zijn met veel functies en onderhoud, maar daar tegenover zijn er ook simpele Senseo apparaten. Voor ieder wat wilt.
Om er achter te komen waarom de prijs verschilt, of de levensduur verschilt per merk en welke functies nu echt belangrijk zijn, zijn we op zoektocht gegaan. Wij zetten het aanbod voor je op een rij en vergelijken verschillende merken en apparaten voor je, om je advies te geven en te helpen in de keuze voor het meest geschikte koffiezetapparaat.
Beste koffiezetapparaat van 2024
Koffie is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine voor velen van ons en de juiste koffiezetapparaat kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige kop koffie. Daarom hebben we de tijd genomen om de beste koffiezetapparaten op de markt te vergelijken en te beoordelen, zodat jij gemakkelijk een weloverwogen keuze kunt maken. Bekijk hieronder de beste koffiezetapparaten van 2024!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Beste beste koffiezetapparaat
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop Instelbare koffiesterkte | Klein waterreservoir |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop Instelbare koffiesterkte | Klein waterreservoir Kleine opvangbak |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop Instelbare koffiesterkte | Klein waterreservoir Kleine opvangbak |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop Instelbare koffiesterkte | Klein waterreservoir Kleine opvangbak |
Voordelen | Nadelen |
Goedkoop |
Verschillende soorten koffiezetapparaten
Er zijn verscheidende soorten koffiezetapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je een echte koffieliefhebber bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat. De verschillende apparaten zijn: de (volautomatische) koffiemachine, het filter koffiezetapparaat, het Dolce Gusto apparaat, het Senseo apparaat, een piston koffiemachine en tenslotte een Nespresso apparaat.
De apparaten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de manier van koffie zetten. Het ene koffiezetapparaat vergt meer handelingen dan de andere. Daarbij is de soort koffie anders: op basis van pads, uit cups of van (vers) gemalen bonen. Ook maakt het qua kosten uit voor welk apparaat je kiest. Wanneer je op de kosten wilt letten, en een echte koffiedrinker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de kosten van een kopje koffie. De aanschafkosten van het ene koffiezetapparaat kan namelijk lager zijn, maar daarbij kunnen de kosten per kopje koffie vele malen hoger liggen. Tenslotte, vooral bij koffieliefhebbers, is vooral de kwaliteit van het apparaat en de koffie van belang. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je aankoop. We hebben voor jou bij elk apparaat onderzoek gedaan naar de aanschafprijs, prijs per kopje koffie, de gebruiksvriendelijkheid en zo de voor- en nadelen op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.
Het juiste koffiezetapparaat
Het juiste koffiezetapparaat kiezen kan lastig zijn, zeker bij het overweldigende aanbod op internet. Er zijn talloze sites met koffiezetapparaten, waar de prijs en soort erg uiteenloopt. Welke je zoekt hangt van verschillende factoren af, en hoe belangrijk deze factoren voor jou zijn. De duurste is niet altijd het beste, en hoeveel meer is een koffiezetapparaat met een melkopschuimer waard, of kun je die het beste los kopen? We kunnen de keuze niet voor je maken, maar we kunnen de keuze wel makkelijker maken. De overstaande factoren zijn bij onderzoek bij consumenten en experts naar boven gekomen als belangrijk bij het kiezen van een koffiezetapparaat.
Stap 1 – type koffie
Het type koffie is de eerste keuze, dit bepaald namelijk welk type koffieapparaat je nodig hebt. Hierbij kun je kiezen uit koffiecups, koffiepads, gemalen koffie of koffiebonen. De soort koffie bepaald de smaak van de koffie en de schuim op de koffie. Het is ook een belangrijke keuze om mee te nemen in het overwegen van je budget.
Stap 2 – aantal kopjes per zetbeurt
Mocht je voor meerdere mensen koffie willen zetten, kan het handig zijn om een kan koffie te zetten. Volautomatische koffiemachines hebben vrijwel altijd de functie om voor twee kopjes tegelijk koffie te zetten, maar er zijn ook apparaten welke per kopje koffie schenken. Het is handig om hier rekening mee te houden.
Stap 3 – inhoud waterreservoir
Wanneer je niet vaak aan het waterreservoir wilt denken, is het handig om een koffiezetapparaat te kopen met een groter waterreservoir. Er zijn koffiezetapparaten waarbij na elke twee kopjes koffie het water aangevuld moet worden. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is gebruiksvriendelijk wanneer dit niet hoeft. Mocht je weten dat je hier niet op zit te wachten, kan het nuttig zijn hierop te filteren.
Stap 4 – melkopschuimmethode
Een koffiezetapparaat is niet altijd voorzien van een melkopschuimer. Mocht je dit als extra functie willen, dan moet je hier dus gericht op selecteren. Er zijn verschillende manieren om de melk op te schuimen: automatisch met een melkopschuimer door middel van een melkreservoir of een melkslang of handmatig met een stoomfunctie. Je kunt met een melkopschuimer een heerlijke ‘barista proof’ koffie zetten. Een koffiezetaparaat met een melkopschuimer, of een heetwaterfunctie en stoomfunctie, is vaak prijziger.
Stap 5 – meerdere koffiespecialiteiten
Drink je vooral zwarte koffie of heb je liever een latte macchiato? Indien het laatste het geval is, kan het handig zijn wanneer je koffiezetapparaat deze koffie voor je kan maken en je dit niet handmatig hoeft te doen. Zo is er per koffiezetapparaat aangegeven welke koffiespecialiteiten mogelijk zijn: een koffie, een espresso, een capuccino of een latte macchiato.
Stap 6 – meerdere smaken koffie
Ben jij een echte koffieliefhebber en wil je voor je espresso en je kopje koffie een andere soort koffie hebben? Bij een Nespresso, een Dolce Gusto en een Senseo gaat dit erg makkelijk en wissel je tussen alle mogelijke smaken. Bij een koffiezetapparaat op basis van (vers) gemalen bonen is dit niet altijd mogelijk. Echter zijn er ook apparaten met meerdere opslagmogelijkheden voor verschillende soorten bonen, zodat je alsnog kunt wisselen.
Stap 7 – onderhoud
Een koffiezetapparaat is niet altijd voorzien van een melkopschuimer. Mocht je dit als extra functie willen, dan moet je hier dus gericht op selecteren. Er zijn verschillende manieren om de melk op te schuimen: automatisch met een melkopschuimer door middel van een melkreservoir of een melkslang of handmatig met een stoomfunctie. Je kunt met een melkopschuimer een heerlijke ‘barista proof’ koffie zetten. Een koffiezetaparaat met een melkopschuimer, of een heetwaterfunctie en stoomfunctie, is vaak prijziger.
Stap 8 – heetwaterfunctie
De heetwaterfunctie is geen standaard functie op elk koffiezetapparaat. Deze functie bevindt zich voornamelijk bij een koffiezetapparaat met verse bonen, waarbij je dus ook thee kunt zetten met ditzelfde apparaat. Dit heeft een aantal voordelen: de thee wordt direct in het kopje gezet, je kunt nauwkeurig de hoeveelheid bepalen zodat je niet teveel water kookt en vaak heeft de heetwaterfunctie ook een stoomfunctie, waar je melk mee kunt opschuimen of chocolademelk mee kunt verwarmen. Daarnaast heb je geen waterkoker meer nodig op het keukenblad, wel zo praktisch.
Stap 9 – prijs
De prijs van een koffiezetapparaat loopt erg uiteen. De prijs begint vanaf 20 à 30 euro voor een simpel koffiefilter apparaat tot wel duizenden euro’s voor een (professionele) volautomaat koffiemachine. De prijs is niet recht evenredig aan de levensduur of kwaliteit, maar ook afhankelijk van extra opties, het gebruikersgemak en het design.
Koffiezetapparaat voor thuis kopen
Een koffiezetapparaat moet koffie kunnen zetten. Maar zoals je bij bovenstaande factoren ook al ziet, kan een koffiezetapparaat soms meer dan dat. Er zijn heel wat apparaten welke ook melk opschuimen, een stoompijpje hebben of waarbij je heet water kunt tappen. Daarbij zijn de koffiezetapparaten welke nu op de markt zijn nog veel geavanceerder. Zo zijn er koffiemachines welke met een app bestuurd kunnen worden, of zoals inmiddels bij veel huishoudens het geval is, met een Google Home. Een koffiezetapparaat kan daarbij instelbare gebruikersprofielen onthouden. Je geeft aan dat jij het bent en jou favoriete koffie wordt voor je bereid, met precies de hoeveelheid water en schuim naar jou voorkeur. Iets minder geavanceerde maar wel hele handige functies zijn het automatisch herkennen van verschillende functies van het koffiezetapparaat. Zo kan een koffiezetapparaat aangeven dat een waterfilter vervangen moet worden, of dat het koffieapparaat toe is aan een onderhoudsbeurt. Twee van de belangrijkste aspecten aan een koffiezet apparaat zijn de bouwkwaliteit en het design.
Het design
Een koffiezetapparaat is er in alle soorten en maten. Een Senseo apparaat, Nespresso apparaat of kleinere koffiefiltermachine hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen en kunnen erg bescheiden staan in een keuken. Daarentegen zijn deze ook verkrijgbaar in vele kleuren, zowel felle kleuren, warme kleuren of pastelkleuren. Het materiaal heeft ook grote invloed op de look en feel van een koffiezet apparaat. RSV en chroom stalen meer klasse uit dan plastic. Een volautomaat koffiemachine is groter, maar kan nog steeds redelijk compact zijn. Deze zijn qua uiterlijk over het algemeen zwart, roestvrijstaal of grijs, maar zijn er ook in verschillende kleuren. Daarbij zijn er moderne, strakke design of juist retro designs. Een koffiezetapparaat staat over het algemeen in het zicht en het is dus niet onbelangrijk dat deze past bij de rest van de keuken. Ben je een echte koffieliefhebber en heb je er ruimte voor, dan kun je een statement maken met een bijzonder ontwerp.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van het koffiezetapparaat is van belang, want hoe beter de bouwkwaliteit, hoe langer je kunt genieten van het koffiezetapparaat. Om die reden is het aan te raden een koffiezetapparaat met minimaal een middenklasse bouwkwaliteit aan te schaffen. De bouwkwaliteit wordt bepaald aan de hand van verschillende specificaties: of er een automatische waterfilterindicator aanwezig is, of er een zelfreinigende zetgroep aanwezig is, of er een thermoblock verwarmingssysteem aanwezig is, of er een kleurendisplay op het apparaat zit, of er sprake is van een RVS behuizing of een plastic behuizing en of er keramische maalschijven aanwezig zijn. Indien een apparaat over meer dan 70% van de genoemde specificaties beschikt spreekt men van een topklasse bouwkwaliteit, bij 50% over middenklasse en bij lager over de basisklasse. Over het algemeen is de levensduur en het gebruiksgemak van een basisklasse koffiezetapparaat duidelijk lager dan van een topklasse.
Wat voor soorten kopjes koffie zijn er?
De verschillende soort koffiezetapparaten hebben ieder een eigen manier van koffie zetten, op basis van een andere soort koffie. Zo gebruik je koffiebonen voor een volautomatische koffiemachine, gemalen bonen voor een halfautomatische koffiemachine, een piston koffiemachine of een filter koffiezetapparaat, Senseo pads voor een Senseo apparaat, Nespresso of B-merk cups voor een Nespresso machine en Dolce Gusto cups voor een Dolce Gusto. Iedere soort koffie heeft een eigen assortiment van smaken met sterke en minder sterke varianten en verschillende toegevoegde smaken. De prijs per kopje verschilt per soort koffie, waarbij de Nespresso cups het duurste zijn en de gemalen koffie het goedkoopste. De maandelijkse kosten zijn bij een dagelijks gebruik van 3 kopjes koffie.
Specificaties | Snelfiltermaling | Koffiebonen | Senseo pads | Nespresso cups |
Prijs per kopje | €0,07 | €0,10 | €0,12 | €0,40 |
Maandelijkse kosten | €6,30 | €9,00 | €10,80 | €36 |
Nodig per kopje | 10-12 gram | 7-8 gram | 1 pad | 1 cup |
De geschiedenis van koffie
Het verhaal gaat dat koffie ontdekt is door een geitenhoeder die energieke effecten opmerken toen zijn geiten aan een bepaalde struik aten. De geitenhoeder vertelde dit aan een monnik, welke het niet goedkeurde en de bessen van de struik in het vuur gooide. Bij het verbranden van de rode bessen kwam een aroma vrij. Door deze geroosterde bonen te malen en in heet water op te lossen werd het eerste kopje koffie geproduceerd.
In de 13e eeuw begonnen mensen massaal met het roosteren van koffiebonen, pas veel later werd de eerste koffiefilter ontworpen door Melitta Bentz. Het betrof een papieren koffiefilter waarmee ze de bittere smaak van losse koffie in water wilde verwijderen. De koffie was nu vrij van koffiedik en minder bitter. Tegenwoordig gebruiken we niet altijd meer een filter, ondanks dat de filter koffiemachine nog steeds op de markt is, zijn er ook geavanceerdere koffiemachines op de markt. De druppelkoffiemachine werd in 1972 gelanceerd. Het was een direct succes en binnen de kortste keren had tweederde van de huishoudens een druppelmachine op basis van een papieren filter. De druppel koffiemachine kan ongeveer 4-12 kopjes zetten. In 1865 kwam een percolator op de markt. dit werkt door water te verwarmen in een metalen buis waarna het water in een brouwmandje komt met koffie. De vloeistof gaat heen en weer tot het water voldoende getrokken heeft en de koffie voldoende smaak heeft. Hierop volgde de cafetière, waarbij een grovere vorm van koffie nodig was om koffie te zetten. De koffie werd samen met het water gekookt voor enkele minuten. Door het water daarna te persen komt er koffie uit zonder de gemalen bonen. Een espressomachine maakte pas een debuut in 1884, in Italië. In eerste instantie was deze nog niet voor de consumenten beschikbaar, maar nadat de bedenker van de espressomachine, Angelo Moriondo, zijn patent had verkocht in 1905, kwam het apparaat op de markt voor consumenten. De apparaten werden steeds geavanceerder en steeds meer modellen kwamen op de markt, in verschillende stijlen en kleuren.