Tips voor mooie latte art


Om de perfecte cappuccino te zetten, is het noodzakelijk om veel te oefenen. Melk opschuimen en deze op de juiste manier met de koffie mengen vereist een bepaalde techniek. Er zijn veel online tips te vinden en met het kijken van YouTube filmpjes kun je een eind komen. We hebben voor jou de meest handige tips op een rij gezet, om ervoor te zorgen dat het oefenen soepeler verloopt en je binnen de kortste keren kunt genieten van je eigen latte-art creatie.


GEBRUIK KOUDE VOLLE MELK

Gebruik volle en koude melk, dit is niet alleen nodig voor een volle en romige smaak, maar deze melk schuimt ook beter.

KOUDE EN JUISTE MELKOPSCHUIMBEKER

Zorg ervoor dat de melkopschuimbeker ook voldoende koud is en niet al opgewarmd is. Zorg er daarbij ook voor dat de melkopschuimbeker geschikt is voor de hoeveelheid melk. Een grote opschuimbeker gebruiken voor een enkele kleine cappuccino is niet handig. Er zijn bepaalde maten, ieder geschikt voor bijvoorbeeld één of twee cappuccino’s.

MICROFOAM

Ga voor microfoam: een gladde melkschuin zonder grote bellen. Hiermee krijg je het mooiste resultaat als je de melk overschenkt in een kopje.

TEMPERATUUR VAN DE MELK

Verhit de melk niet meer dan 65°C, dit kan door het stoompijpje voornamelijk aan de bovenkant van de melk te houden en niet onder te dompelen. Zo krijg je sneller schuim en voorkom je dat de melk alleen opwarmt en niet schuimt, zodat de temperatuur niet te snel stijgt.

DRAAI DE MELK

Draai de opgeschuimde melk in het rond, met de klok mee. Je doet dit zodat er een kolk ontstaat waar grote bellen uit de melk kunnen ontsnappen. Hiermee zorg je er ook voor dat de schuim egaler wordt.

MELK KLOPPEN

Klop tenslotte de grote bellen uit de opgeschuimde melk. Dit doe je door de vlakke onderkant van de melkschuimbeker op een vlakke ondergrond te kloppen. Mocht het aanrecht hier niet geschikt voor zijn, gebruik dan een theedoek om ertussen te leggen. Je ziet dat de bellen omhoog komen en de melk hiermee egaler wordt.

WARME KOPJES

Mocht je er zeker van willen zijn dat de koffie niet te snel afkoelt, kan het handig zijn om het cappuccino kopje van tevoren te verwarmen met het stoompijpje of met kokend water. Schenk altijd eerst de espresso in het kopje.

MELK TOEVOEGEN

Voeg nu de opgeschuimde melk toe. Doe dit rustig aan en probeer hier door veel te oefenen steeds meer gevoel voor te krijgen. Het is handig om met YouTube filmpjes te zien hoe je bepaalde latte-art creaties kunt maken. het is nu een kwestie van oefenen.

PLANTAARDIGE MELK?

Mocht je plantaardige melk willen gebruiken, let er dan op dat deze melk geschikt is om op te schuimen. Sojamelk en amandelmelk schuimen over het algemeen minder goed en worden veel grover van structuur, waardoor het lastiger is om hier latte-art creaties mee te maken. Maar ook hiervoor geldt: vind de juiste melk en oefening baart kunst!

ANDERE KOFFIEZETAPPARATEN?

Er zijn verscheidende soorten koffiezetapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je een echte koffieliefhebber bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat. De verschillende apparaten zijn: de (volautomatische) koffiemachine, het filter koffiezetapparaat, het Dolce Gusto apparaat, het Senseo apparaat, een piston koffiemachine en tenslotte een Nespresso apparaat.

De apparaten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de manier van koffie zetten. Het ene koffiezetapparaat vergt meer handelingen dan de andere. Daarbij is de soort koffie anders: op basis van pads, uit cups of van (vers) gemalen bonen. Ook maakt het qua kosten uit voor welk apparaat je kiest. Wanneer je op de kosten wilt letten, en een echte koffiedrinker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de kosten van een kopje koffie. De aanschafkosten van het ene koffiezetapparaat kan namelijk lager zijn, maar daarbij kunnen de kosten per kopje koffie vele malen hoger liggen. Tenslotte, vooral bij koffieliefhebbers, is vooral de kwaliteit van het apparaat en de koffie van belang. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je aankoop. We hebben voor jou bij elk apparaat onderzoek gedaan naar de aanschafprijs, prijs per kopje koffie, de gebruiksvriendelijkheid en zo de voor- en nadelen op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.