Ben je een koffieliefhebber en zie jij je koffie het liefst met een romige laag opgeschuimde melk? Maar heb je geen ingebouwde melkopschuimer in je koffiezetapparaat? Dan is er een eenvoudige oplossing: een losse melkopschuimer. Hiermee maak je op ieder gewenst moment een perfect kopje cappuccino, en nog een voordeel: je zet hem in de kast wanneer je hem niet nodig hebt. Dit scheelt je onnodige ruimte op het aanrechtblad, wel zo handig. Een losse melkopschuimer heb je in een aantal soorten en maten. Wij helpen je een handje op weg en vertellen je waar je het beste op kunt letten. Om te beginnen nemen we de verschillende manieren van opschuimen even door, want is een melkopschuimer wel de meest ideale optie voor jou? En hoe maak je de ideale cappuccino.
Melk opschuimen kan op verschillende manieren. We zetten ze voor je op een rij. Om te beginnen is er de melkopschuimer, deze kan zowel los gekocht worden als verwerkt zitten in het koffiezetapparaat. Indien deze ingebouwd is zijn er twee varianten: één met een melkreservoir en één met alleen de melkslang. Indien je over het reservoir beschikt voeg je de melk hieraan toe en haalt het apparaat de benodigde hoeveelheid melk hieruit en wordt dit opgeschuimd. Indien je over een melkslang bezit kan de melk in het pak blijven en voert de slang de melk naar de plek waar dit opgeschuimd wordt. Dan heb je nog het stoompijpje waar hete stoom uit komt. Beschik je over de juiste vaardigheden (of goede instructies), dan kun je hier ook een goede cappuccino mee zetten. Hiervoor dient de melk in een melkkannetje gestopt te worden waarna je de melk zelf opschuimd. Tenslotte is er nog de garde op batterij. Dit is een ouderwetsere methode, maar wordt zo nu en dan nog gebruikt. De garde is klein van formaat en daarom handig om in een lade te bewaren. Het kost echter meer moeite, want je moet dit net als bij het stoompijpje zelf doen. Voor het gewenste resultaat ben je vaak wel even bezig in tegenstelling tot de geautomatiseerde manier van opschuimen. Stevig opgeschuimde melk verkrijgen met een garde (op batterij) is lastig en kost veel energie en tijd.
WAAROM EEN MELKOPSCHUIMER?
De prijs van een melkopschuimer varieert van €19 tot €139 en hoeft dus zeker niet duur te zijn. Hoe meer functies, mogelijkheden en capaciteit, hoe duurder de prijs. Je betaald vaak ook meer wanneer het apparaat van metaal is ten opzichte van kunststof. Dit heeft te maken met de duurzaamheid, metaal is veel beter bestendigd tegen een stootje en gaat om die reden gemiddeld langer mee.
Een losse melkopschuimer past het best bij je wanneer je geen ingebouwde melkopschuimer hebt (of wilt) in je koffiezetapparaat en wilt genieten van de voordelen van weinig onderhoud, weinig ruimte innemend en makkelijk in gebruik. Het onderhoud is gemakkelijk omdat je alleen de binnenkant van de melkopschuimer hoeft om te spoelen met heet water. In bijna alle gevallen is de binnenkant volledig uitneembaar, wat het erg gemakkelijk maakt om dit schoon te spoelen. Je hoeft geen melkslangetjes schoon te maken bij een losse melkopschuimer, omdat je de ogeschuimde dikke melk direct in het kopje schenkt. De ruimte die een melkopschuimer nodig heeft is beperkt, het zijn kleine apparaten welke je gemakkelijk kunt opbergen en erbij kunt pakken als je deze nodig hebt.
De modellen die nu te koop zijn staan echter ook niet lelijk op het aanrechtblad en passen in enkele gevallen zelfs uitstekend bij het koffiezetapparaat. Senseo verkoopt bijvoorbeeld losse melkopschuimers welke bij de Senseo koffiezetapparaten passen. En dan, ook niet onbelangrijk, het gebruikersgemak. Je voegt melk toe en de rest wordt voor je gedaan. De melk wordt automatisch opgeschuimd wat voor romige dikke schuimende melk zorgt. In enkele gevallen kan de melkopschuimer ook nog gebruikt worden voor koude melkspecialiteiten. Veel meer dan melk toevoegen, melk inschenken in het kopje en op een knopje drukken hoef je zelf niet te doen.
JE KIEST VOOR EEN MELKOPSCHUIMER, MAAR DAN?
Welke melkopschuimer is het meest geschikt? En is duurder ook altijd beter? Om te beginnen is het assortiment aan melkopschuimers niet eindeloos, maar wel variabel. Een melkopschuimer is gemaakt van kunststof of metaal. De prijs en eigenschappen van de modellen variëren. Zo zijn er een aantal dingen waar je tijdens de keuze voor een melkopschuimer op kunt letten: de inhoud van het melkreservoir, de capaciteit van het opschuimen van de melk, de aanwezigheid van een warmhoudfunctie, de capaciteit om melk te verwarmen, het wel of niet automatisch uitschakelen.
De inhoud van het melkreservoir varieert van 115 tot 400 ml. Om je een idee te geven van de hoeveelheid melk: met 120 ml schuim je melk op voor twee cappuccino’s, met 150 ml kun je melk opschuimen voor drie cappuccino’s en met 200 ml schuim je melk op voor vier cappuccino’s tegelijk. Ben je van plan om meerdere kopjes tegelijk te zetten, dan is een grotere inhoud handig om te voorkomen dat je de melkopschuimer vaker achter elkaar aan moet zetten. Je kunt altijd minder melk in de melkopschuimer doen wanneer je minder nodig hebt. Let wel op: de capactiteit om melk op te schuimen is altijd minder dan de inhoud van het reservoir, simpelweg omdat opgeschuimde melk meer ruimt inneemt.
Daarnaast heeft de melkopschuimer verschillene mogelijke opties: melk opschuimen, melk slechts verwarmen of melk warmhouden. Enkele melkopschuimers beschikken over alle drie de functies, anderen niet. Melk slechts opwarmen is bijvoorbeeld handig voor warme chocolademelk of voor een koffie verkeerd. Daarbij zijn enkele modellen ook geschikt voor koude melkspecialiteiten (het koud opschuimen van melk).
ANDERE KOFFIEZETAPPARATEN?
Er zijn verscheidende soorten koffiezetapparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen charmes, en vaak is het zo dat mensen vasthouden aan wat men gewend is. Toch is het niet verkeerd om, als je een echte koffieliefhebber bent, eens op onderzoek uit te gaan bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat. De verschillende apparaten zijn: de (volautomatische) koffiemachine, het filter koffiezetapparaat, het Dolce Gusto apparaat, het Senseo apparaat, een piston koffiemachine en tenslotte een Nespresso apparaat.
De apparaten verschillen niet alleen in uiterlijk, maar ook in de manier van koffie zetten. Het ene koffiezetapparaat vergt meer handelingen dan de andere. Daarbij is de soort koffie anders: op basis van pads, uit cups of van (vers) gemalen bonen. Ook maakt het qua kosten uit voor welk apparaat je kiest. Wanneer je op de kosten wilt letten, en een echte koffiedrinker bent, is het zeker de moeite waard om te kijken naar de kosten van een kopje koffie. De aanschafkosten van het ene koffiezetapparaat kan namelijk lager zijn, maar daarbij kunnen de kosten per kopje koffie vele malen hoger liggen. Tenslotte, vooral bij koffieliefhebbers, is vooral de kwaliteit van het apparaat en de koffie van belang. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je aankoop. We hebben voor jou bij elk apparaat onderzoek gedaan naar de aanschafprijs, prijs per kopje koffie, de gebruiksvriendelijkheid en zo de voor- en nadelen op een rij gezet. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.